Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Zorginstelling Philadelphia weg uit kleine plaatsen

NUNSPEET - Het hoofdkantoor van Stichting Philadelphia Zorg in Nunspeet. ANP XTRA KOEN SUYK
NUNSPEET - Het hoofdkantoor van Stichting Philadelphia Zorg in Nunspeet. ANP XTRA KOEN SUYK

Philadelphia, de op één na grootste gehandicapteninstelling van Nederland, trekt zich terug uit 150 van de 200 gemeenten waar ze nu nog verstandelijk gehandicapten begeleidt. Reden zijn de hervormingen in de langdurige zorg, waarbij begeleiding van gehandicapten vanaf 1 januari een verantwoordelijkheid wordt van de gemeente. De Tweede Kamer heeft gisteren de Wet langdurige zorg aangenomen.

Philadelphia, dat altijd zaken deed met de circa dertig zorgkantoren, zegt niet te kunnen onderhandelen met 200 verschillende gemeenten. Volgens bestuursvoorzitter Greet Prins is dat onbegonnen werk en levert het een hoop bureaucratie op.

Haar organisatie (7.600 medewerkers, 360 miljoen euro omzet) kiest ervoor om alleen in de vijftig voor haar belangrijkste gemeenten mee te dingen naar nieuwe contracten voor de begeleiding van verstandelijk gehandicapten die thuis of zelfstandig wonen. Die gemeenten zijn overwegend steden.

Honderden gehandicapten moeten overstappen

In de 150 gemeenten waar Philadelphia stopt, begeleidt ze slechts enkele verstandelijk gehandicapten – twee tot vijf per gemeente. In totaal zullen dus 450 tot 600 verstandelijk gehandicapten moeten overstappen naar een andere zorgverlener, wat bestuursvoorzitter Prins betreurt. “Het is voor hen ingrijpend om van begeleider te veranderen omdat ze een band hebben opgebouwd.”

Medewerkers van Philadelphia begeleiden nu nog dagelijks in 200 gemeenten 3.000 verstandelijk gehandicapten die thuis wonen. Dat zijn volwassenen en kinderen. Ze zorgen dat ze werken, sociale vaardigheden leren of bijvoorbeeld sporten. Daarnaast heeft Philadelphia woonvoorzieningen voor 5.000 verstandelijk gehandicapten. Zij worden dag en nacht verzorgd en begeleid; die laatste groep blijft een verantwoordelijkheid van het Rijk.

De onzekerheid voor verstandelijk gehandicapten die thuis wonen, is nu groot, zegt Prins. Ze hebben straks geen recht meer op begeleiding, zoals nu in de langdurige zorg. Begeleiding wordt een gemeentelijke voorziening. Het budget kan opraken.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de gevolgen van de bezuinigingen op de langdurige zorg.