Woodstock op de catwalk

foto Miguel Medina/AFP
foto Miguel Medina/AFP

De meest besproken modeshow van de Parijse Fashion Week is nu al die van de Belgische ontwerper Dries van Noten. En dat had alles te maken met het moment waarop er geen model meer de catwalk afliep. De ‘grand finale’ van de presentatie van zijn vrouwencollectie voor voorjaar 2015 was een verassing. Op het moment dat je zou verwachten dat de meisjes de kleedkamer in zouden lopen, namen ze een voor een plaats op de catwalk, een zeer lang, dik tapijt als een bed van mos. En zo ontstond een poëtisch tableau vivant van schijnbaar onopgemaakte meisjes in feestelijke, glanzende kleren met een hippie-vibe.

Festival Burning Man, een meisje dat naar het strand gaat en snel wat aantrekt, Ophelia van prerafaëliet John Everett Millais (het schilderij met het in het water drijvende meisje), Shakespeares A Midsummer Night’s Dream en de arts-and-craftsbeweging waren Van Notens inspiratiebronnen. Maar vooral, zei hij, wilde hij „geen samenhangende collectie maken, geen product – alles moet tegenwoordig een product zijn – maar mooie kleren.”