KPN gestopt met voortrekken vrouwen hoge functies

De vrouwen in leidinggevende functies bij KPN bleken maar weinig van mannen te verschillen, inclusief hun tekortkomingen. Daarnaast klaagden allochtone mannen dat ze bij KPN geen kans hadden op hoge functies, vanwege de positieve discriminatie van vrouwen.

Daarom heeft telecombedrijf KPN naar nu blijkt het vrouwenquotum anderhalf jaar geleden geruisloos afgeschaft. Dat zegt KPN-programmadirecteur Jasper Rynders, die onder meer over diversiteit gaat, in Intermediair.

Volgens Rynders heeft het positief discrimineren van vrouwen KPN wel meer vrouwen aan de top opgeleverd, maar niet alle verwachtingen die KPN bij het beleid had, kwamen uit. Onder topman Ad Scheepbouwer begon KPN in 2009 met het voortrekken van vrouwen, waarmee het bedrijf een voorloper werd in het positief discrimineren om meer vrouwen aan de top te krijgen.

KPN hoopte volgens Rynders op meer leidinggevende vrouwen die „vanuit hun vrouw-zijn deels andere belangrijke waarden, inzichten en kwaliteiten konden toevoegen aan het bedrijfsproces”. Dat pakte niet altijd zo uit. „Een aantal leek in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten, inclusief hun tekortkomingen.”

Daarnaast had het beleid van KPN een ander, ongewenst effect. De focus op vrouwen heeft „tot een volledige veronachtzaming geleid van de hoger opgeleide multiculturele man”. Rynders: „Vanuit verschillende groepen hebben wij te horen gekregen dat zij dit een zeer kwalijke zaak vinden.” Daarom heeft KPN de „eendimensionale focus op de vrouwenagenda losgelaten”.

Uit onderzoek van Intermediair blijkt overigens wel dat vrouwen bij KPN het snelst carrière kunnen maken van de acht grootste ict-telecombedrijven.