‘Voor mij is Nederland samen doen’

Vier nieuwe Amsterdammers over wat zij geleerd hebben over waarden en normen in Nederland.

Zestien nieuwkomers uit Amsterdam zeiden gisteren ‘ja’ tegen Nederland. Ze zetten hun handtekening onder de ‘participatieverklaring’ die minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) eind vorig jaar heeft bedacht. Migranten laten daarmee hun goede bedoelingen zien: ze verklaren dat ze de Nederlandse waarden respecteren. Asscher was er gisteren ook bij. Toen hij met het idee kwam, werd er druk gespeculeerd over de massale komst van Bulgaren en Roemenen in 2014. EU-burgers kunnen niet worden verplicht tot inburgering, de participatieverklaring is vrijblijvend. Amsterdam is één van de dertien gemeenten die de verklaring testen. Aan de eerste cursus-met-verklaring deden geen Roemenen en Bulgaren mee. Wel vluchtelingen met een verblijfsvergunning die ook nog de inburgeringscursus moeten volgen. Voor hen is dit een opstap: ze beloven bij te dragen aan een samenleving met vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Ze leerden dat iedereen recht heeft op een mening, dat man en vrouw gelijke rechten hebben. En wat doe je als de muziek van je buurman te hard staat, vraagt de cursusleider? „Juist, dan bel je bij hem aan en ga je praten. Niet vechten.”

    • Bram Budel
    • Anne Vader