Vijftig doden na ‘terreuraanval’ Oeigoeren in China

23 mei: Een Oeigoer kijkt toe hoe paramilitairen langsrijden in een truck in Urumqi, de hoofdstad van de onrustige regio Xinjiang.
23 mei: Een Oeigoer kijkt toe hoe paramilitairen langsrijden in een truck in Urumqi, de hoofdstad van de onrustige regio Xinjiang. Foto Reuters

Een reeks explosies afgelopen zondag in de Chinese provincie Xinjiang was volgens Chinese staatsmedia onderdeel van een grote terreuraanval. Staatspersbureau Xinhua meldt dat vijftig mensen om het leven zijn gekomen, onder wie veertig aanvallers. Het is onduidelijk of de aanvallers zijn doodgeschoten of zijn omgekomen door explosies.

In de regio wonen veel Oeigoeren die strijden voor een onafhankelijke staat. Eerder meldden de regionale autoriteiten dat bij de explosies in het district Luntai zeker twee doden en een groot aantal gewonden waren gevallen.

Het nieuwsportaal Tianshan Net meldt vrijdag dat er bommen ontploften bij twee politiebureaus, een markt en een winkel, waardoor vier agenten en zes omstanders om het leven kwamen en 54 mensen gewond raakten. Bij het politie-ingrijpen daarna zouden veertig aanvallers zijn doodgeschoten of zijn omgekomen door explosies. Twee aanvallers werden gearresteerd.

Daders waren Oeigoeren

Uit namen van verdachten die door het staatspersbureau Xinhua werden gepubliceerd valt af te leiden dat de daders Oeigoeren waren, een islamitische minderheidsgroep. Door etnische spanningen in Xinjiang vielen in de afgelopen anderhalf jaar al meer dan driehonderd doden.

De Chinese autoriteiten wijten de onrust aan door het buitenland beïnvloede terroristen die een eigen staat willen stichten. Veel Oeigoeren zijn kwaad over het beknotten van hun religieuze leven door de regering in Peking en de toestroom van Han-Chinezen.

Oeigoerse hoogleraar kreeg deze week levenslang

Afgelopen dinsdag kreeg een Oeigoerse denker die de etnische politiek van China bekritiseerde en de spanningen tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen probeerde te verminderen levenslange gevangenisstraf opgelegd.

De Chinese rechter verklaarde Ilham Tohti schuldig aan separatisme, aanzetten tot etnische haat en opruiing. Staatsmedia bestempelden het vonnis als een overwinning in de strijd tegen terrorisme in Xinjiang. Volgens mensenrechtenadvocaten kan het hardhandige beleid van China echter radicalisering van de Oeigoeren in de hand werken en tot meer geweld leiden.