Veel rijker beeld van revue

De verrassing was groot toen Omroep Max twee jaar geleden de serie Moeder ik wil bij de revue uitzond – over de zoon van een Limburgse kolenboer die tegen de wil van zijn vader theaterartiest wilde worden. Maar minstens zo verrassend was daarna het bericht dat het theaterbedrijf van Joop van den Ende er snel een musical van wilde maken. De nieuwe versie gaat nog steeds over die jongen uit Gronsveld. De focus wordt echter regelmatig verplaatst naar het artiestenduo bij wie hij in de leer gaat. En vooral naar de man van het duo, die (anno 1955) niet uit de kast kan komen. Twee essentiële close-ups uit de serie zijn niet te evenaren: het moment dat de jongen verrukt raakt als hij voor het eerst een theaterrevue ziet, en later het moment waarop de ontroerde vader zijn zoon voor het eerst op het toneel ziet staan. Wat ervoor in de plaats komt, is vooral een veel rijker beeld van een revue met zang en dans dan de tv-serie schiep.

    • Henk van Gelder