Topman: sancties voor foute KPMG’ers

Accountantskantoor KPMG gaat de accountants „aanpakken” die verantwoordelijk zijn voor de zware onvoldoende die het kantoor gisteren kreeg. Dat zegt bestuursvoorzitter Jan Hommen in een interview met deze krant.

KPMG levert de slechtste kwaliteit van de grote vier kantoren. Dat blijkt uit het rapport dat de toezichthouder op accountants, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), gisteren publiceerde over de kwaliteit van de controles van jaarrekeningen. Zeven van tien beoordeelde controles van KPMG zijn „onvoldoende”.

KPMG gaat sancties opleggen aan de verantwoordelijke accountants die deze controles hebben uitgevoerd. De „consequenties” van die sancties kunnen „zeer ernstig” zijn, zegt Hommen. Ontslagen behoren volgens hem tot de mogelijkheden.

Hommen noemt de onvoldoendes die KPMG kreeg „onacceptabel” en „zeer teleurstellend”. De cultuur binnen het bedrijf moet volgens hem veranderen. „Dat het KPMG goed gaat” moet belangrijker worden dan het „individuele belang”. Het bedrijf heeft al enkele maatregelen genomen om de kwaliteit te verbeteren.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil wettelijke maatregelen nemen om de kwaliteit van de accountants te verbeteren. Dat schreef hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport van de AFM. De resultaten daarvan noemt hij „onacceptabel”.

Dijsselbloem wil dat accountantskantoren een raad van commissarissen met externe leden instellen. Ook wil hij een ‘geschiktheidstoets’ voor bestuurders introduceren. Verder moet de AFM de bevoegdheid krijgen om klanten van accountantskantoren op de hoogte te stellen van haar bevindingen, zodat die het ook weten als er iets mis is met de controle van hun jaarrekening. Tot nu toe had de AFM een geheimhoudingsplicht.

Ook andere partijen reageerden geschokt. „Verbijsterend”, vindt beleggersclub VEB de resultaten. Als beleggers niet kunnen vertrouwen op gecontroleerde cijfers, liet de belangenvereniging weten in een reactie, waarop moeten zij dan hun oordeel baseren? De accountants hebben „een vertrouwensbreuk tussen aandeelhouders en beursgenoteerde ondernemingen” veroorzaakt.

    • Teri van der Heijden
    • Anne Dohmen