Tech

Test iPhone 6: wordt het De Grote of De Grootste?

Foto ANP

Een groter scherm, een betere camera. Dat zijn de redenen waarom je voor een nieuwe iPhone 6 zou moeten kiezen. Voor iPhone-liefhebbers geldt nu nog één vraag: wordt het De Grote of De Grootste?

Er zijn nogal wat consumenten die staan te popelen om te upgraden naar een iPhone 6 (vanaf 699 euro) of een iPhone 6 Plus (vanaf 799 euro). Apple verkocht in drie dagen maar liefst tien miljoen toestellen. Het apparaat is goed voor de helft van de omzet van 170 miljard dollar en tweederde van de winst van Apple (37 miljard dollar).

De meeste klanten zullen kiezen voor de iPhone 6: een ruimer 4,7 inch scherm, platter en amper zwaarder dan zijn voorganger. Veeleisende gebruikers kunnen de iPhone 6 Plus overwegen: meer scherm (5,5 inch), een nog betere camera en een betere batterij.
NRC Q mocht alvast even spelen met de toestellen voordat ze in de winkel te koop waren.

Wat is de eerste indruk?

Het scherm

De belangrijkste vernieuwing van de iPhone 6 is de grotere schermmaat. Mensen met een Android-toestel of Windows Phone zullen er hun schouders voor ophalen, maar in Apple-land is een maatje groter het achtste wereldwonder. De iPhone 5 en 5s meten 4 inch, daarvoor moest je het met 3,5 inch doen.

Apple reserveert onder het scherm veel ruimte voor de Home-knop die gebruikt wordt voor vingerafdrukherkenning (TouchID) – straks een onderdeel van de Apple Pay betaaldienst. Die werkt voorlopig nog niet in Nederland. Apples designwetten vereisen dat er net zo veel loze ruimte boven als onder het scherm zit. Het praktische doel van die brede rand aan de bovenkant blijft onduidelijk.

Er gebeurt weinig bijzonders met de extra schermruimte. Je krijgt een extra rijtje iconen (zes in totaal) en er is eh… meer te zien. Bij de 6 Plus werken sommige apps overdwars, in ‘landscape modus’, maar verder zie je vooral meer van alles. Meer mails, meer website, meer foto. De apps die aangepast zijn aan het nieuwe formaat laten meer tekst en beeld zien, oude software vergroot de bestaande informatie. De verwachting is dat alle ontwikkelaars snel zullen updaten en dat schaaleffect verdwijnt.

Grootletterboek

Het grote scherm typt een stuk makkelijker dan voorheen - het toetsenbord van de iPhone 5 was te propperig in vergelijking met de concurrentie. Bij de iPhone 6 Plus voelt het toetsenbord wel aan als een grootletterboek, maar alles went.

Apple heeft een paar trucs uitgehaald om het scherm niet tè groot maken. Bijvoorbeeld: twee tikjes op de home-knop en de bovenste helft van het scherm zakt naar beneden. Het werkt maar het ziet er wat raar uit, zo’n duur toestel waarvan je maar de helft gebruikt. Ook de aan/uit knop is van boven naar de zijkant verhuisd, om je vingers niet al te zeer te strekken.

Qua schermkwaliteit springen zowel de iPhone 6 (1334 x 750 pixels) als de 6 Plus (1920 x 1080 pixels) er positief uit. De kijkhoek en helderheid zijn indrukwekkend, de scherpte is op beide toestellen meer dan voldoende.

Van links naar rechts: de iPhone 5S, 6 en 6 Plus

Een mini-iPad mini

Apple koos een iPad-achtig uiterlijk voor de nieuwe iPhone: afgeronde hoeken en niet meer die dikke stalen band die om de iPhone 4 en 5 zat. De afgeronde hoeken doen denken aan de allereerste generatie iPhones en voelen prettig aan. Dat is bij dit grotere formaat belangrijk, want zo’n grote telefoon snijdt iets meer in je handpalm.

Aan de achterkant zitten rubberen afscheidingen voor de antenne en steekt de camera iets uit. Dat doet afbreuk aan het design – een reden te meer om een hoesje te gebruiken.
Van de grote iPhone - hij lijkt net een mini-iPad mini - is inmiddels bekend dat hij onder zware druk door kan buigen. Bijvoorbeeld als je gaat zitten met de telefoon in je broek. Een handjevol klachten, een paar foto’s en filmpjes op het web en #bendgate was een feit. Steve Jobs had gezegd: Then don’t put it in your pocket en dat is een wijs advies. Wat betreft handzaamheid valt de iPhone 6 Plus best mee. Een beetje topzwaar als je aan het tikken bent en met zijn 172 gram te veel ballast om mee te nemen bij het joggen.

De afgeronde hoeken doen denken aan de iPad en de eerste generatie iPhones.

Vooral die camera

De 64 bit A8-processor is razendsnel maar het verschil met de 5s - met de eveneens snelle A7 processor - is op het eerste gezicht niet adembenemend. De aparte chip die bewegingen vastlegt kan nu ook waarnemen of je trappenloopt, door middel van een ingebouwde barometer.

De belangrijkste vernieuwingen zitten echter in de camera. Apple weet alles uit de 8 megapixel beeldchip te halen, stelt razendsnel scherp door gebruik van zogeheten ‘focuspixels’ en kan mooie slowmotion filmpjes maken. Bij video’s corrigeert de iPhone zelf de bewegingen van de filmer, waardoor het lijkt alsof je met vaste hand of statief geschoten hebt. De fotosoftware van iOS werkt intuïtief - een voordeel waar overigens alle iOS8 gebruikers van profiteren.
De iPhone6 Plus heeft ook nog eens optische beeldstabilisatie waardoor je betere foto’s onder slechte lichtomstandigheden kunt maken. Dat geldt niet voor selfies overigens - die maak je met de camera aan de voorkant.

Software: rommelige start

iOS8 biedt een hoop extra’s waar ook de iPhone 5/5s -gebruiker van kan profiteren (meer details in deze bespreking). Maar de upgrade verliep verre van foutloos; de beloofde Healthkit (apps voor sport- en gezondheid) functioneert bijvoorbeeld niet. Ook zijn er klachten over apps die niet meer willen updaten. Apple probeerde de problemen snel te repareren, maar de kuur was erger dan de kwaal. Apple trok de update naar 8.01 schielijk in toen gebruikers niet meer met het toestel konden bellen - niet onbelangrijk bij een telefoon. Na de verontschuldigingen was het wachten op iOS 8.02 ( inmiddels verschenen).

Een tekortkoming van de software is dat Apple nog geen mogelijkheid biedt om het grotere iPhone-scherm te splitsen in twee aparte applicaties - dat doen concurrenten als Samsung wel. Er is alleen splitscreen voor een paar Apple-aps, zoals Mail. Nog een gemiste kans is dat de extra breedte niet gebruikt worden voor wat meer cijfer/lettertekens op het toetsenbord. Alleen de 6 Plus biedt meer opties als je het toestel overdwars houdt, zoals een knip/plak-knop. Je kunt het standaard toetsenbord wel vervangen.

Accu: iets beter

Voor een eerste indruk laten we de testtoestellen, beiden vrijwel volgeladen, dezelfde iCloud-kopie terugzetten. De iPhone 6 loopt daarbij aanmerkelijk sneller leeg dan de iPhone 6 Plus. De accuduur van de iPhone 6 lijkt op het eerste gezicht vergelijkbaar met die van de 5. Apple heeft niet echt meer een goede naam als het gaat om batterijduur. Wallhuggers noemt concurrent Samsung ze, de mensen die met hun iPhone aan het stopcontact gekleefd zitten.
We zullen nog even moeten wachten hoe de iPhone 6 Plus zich verhoudt met zijn voornaamste concurrent, Samsungs Galaxy Note 4. Die is namelijk nog niet hier te koop.

Conclusie

Beter gezegd: de voorlopige conclusie, op basis van een dagje uitproberen.

Apple is met zijn nieuwe iPhones qua specificaties weer op het niveau van de concurrentie, maar verrast nergens. Je kiest voor een iPhone vanwege het gemak van de digitale winkel, het app-aanbod en de indrukwekkende camera. Het beperkte scherm van de iPhone 5S is nu in ieder geval geen reden meer om over te stappen op Android of Windows Phone. Als je al zou willen ontsnappen aan Apple’s gouden kooi, waarin je je aangekochte apps kunt blijven gebruiken en (meestal) moeiteloos synchroniseert met andere Apple-gadgets.

Voor dagelijks gemak is de iPhone 6 aan te bevelen. Een no-brainer. Dit toestel voelt na een kwartier gebruik al aan alsof ie al maanden in je broekzak zit; het is moeilijk voor te stellen dat je de 6 over twee jaar weer zult afdanken.

Als je voor de phablet (phone + tablet) wil gaan, lijkt de iPhone Plus 6 de logische keuze. Maar Apple doet nog niet veel met de extra ruimte - behalve er een grotere accu in plaatsen.

Voordeel van het Plus-pakket: Je betaalt wat meer, maar je kunt in ieder geval besparen op de aanschaf van een nieuwe iPad. Wie weet heeft die 6 Plus dus nog effect op de populariteit van de iPad mini.

Is de iPhone 6 Plus de beste phablet die je kunt kopen? De twijfel slaat toe. Die vraag valt pas echt te beantwoorden als dat andere slagschip, de Samsung Galaxy Note 4, binnenkort langszij komt.