Terugkijken: ‘onze eigen’ Hollywoodster Famke Janssen bij College Tour

Famke Janssen in 2011 bij het Nederlands Filmfestival.
Famke Janssen in 2011 bij het Nederlands Filmfestival. ANP / Robin Utrecht

Ja, ze is de Bondgirl met dat indrukwekkende paar dijen waar Pierce Brosnan in GoldenEye (1995) bijna dodelijk door te pakken werd genomen. Maar Famke Janssen, een Amstelveense die op haar 19e brutaal naar de States vertrok, is inmiddels veel meer dan dat. Twan Huys vloog voor haar naar New York.

Ze was vast niet het eerste Nederlandse ‘modelletje’ dat Amerika als het beloofde land zag, maar wel een van de weinigen (misschien gewoon wel de enige) die daar een respectabele en duurzame carrière opbouwde als actrice. Na haar memorabele rol als Xenia Onatopp in GoldenEye volgden onder meer rollen naast Matt Damon en Edward Norton in Rounders (1998) en als Jean Grey naast Hugh Jackman en Patrick Stewart in de X-men franchise. Momenteel is Famke Janssen onder meer te zien in de succesvolle Netflix-serie Hemlock Grove.

In 2016 moet de Nederlandse film De Held uitkomen, gebaseerd op de gelijknamige thriller van de Nederlandse schrijfster Jessica Durlacher. De film wordt geregisseerd door Famke’s zus Antoinette Beumer. Het script komt van zus nummer drie, Marjolein Beumer. Ze werken dan voor het eerst met z’n drieën samen aan een film.

Veel kijkers viel het op - niet zo lastig ook - dat Janssen Engels praat tijdens haar interview met Twan Huys. Dit had dan weer te maken met dat er in de New Yorkse studio als vrij vanzelfsprekend veel Amerikaanse belangstellenden een plekje wisten te bemachtigen, niet in de laatste plaats omdat een stoeltje weinig kostte:

Twitter avatar DutchCultureUSA Dutch Culture USA #FamkeJanssen fans in NY: last free tickets for @NTRcollegetour‘s interview show on Saturday: http://t.co/RH8nmRg6rI http://t.co/IIdmk2htRX

Het gesprek met Twan Huys ging onder meer over hoe de Nederlandse al zo lang overeind blijft in de Amerikaanse showbizz terwijl ze toch niet bepaald zelf de spotlights zoekt. Janssen - over vijf weken ziet ze Sarah - vertelt over de hoe zij baas probeert te blijven over haar eigen leven, maar net zo makkelijk over hoe ze een rib brak tijdens die wereldberoemde scene met de toen debuterende 007 Pierce Brosnan.

Twitter avatar NTRcollegetour College Tour Het advies van Famke: “Geef niet op, volg je gevoel en doe het op je eigen manier. Volg je hart!” #CollegeTour
Twitter avatar SonjaSchasfoort Sonja Schasfoort People always try to box you in. My whole life i’ve been trying to stay out of boxes. Famke Janssen #collegetour #hoeravoorfamke
Twitter avatar Phaedrajanine Phaedra Werkhoven Famke is dus 50 *stortneer*
    • Jules Seegers