Militairen niet in uniform in openbaar vervoer

Militairen hebben het advies gekregen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Aanleiding is de verhoogde waakzaamheid voor jihadistisch geweld in Nederland nu het kabinet militair wil optreden tegen de Islamitische Staat (IS). Dat meldde het ministerie van Defensie. Volgens Defensie waren er nog geen incidenten waarbij militairen zijn lastiggevallen, maar gaat het om „een voorzorgsmaatregel”. Eerder riep een Nederlandse jihadist in Syrië met een videoboodschap op tot een „een sterke daad tegen de Nederlandse overheid”. Het kabinet kondigde woensdag aan dat Nederland met zes F-16’s doelen van IS in Irak gaat bombarderen. Nederland krijgt hierdoor „een hoger profiel onder jihadisten”, aldus vicepremier Lodewijk Asscher. NRC