Teeven laat zaak Afghaanse tolk toch inhoudelijk bekijken

De zaak van de Afghaanse tolk Ahmadzai Abdul Ghafoor gaat inhoudelijk door staatssecretaris Teeven bekeken worden. Foto Ans Brys

Staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie, VVD) laat de zaak van de Afghaanse defensietolk Adbul Ghafoor Ahmadzai toch inhoudelijk bekijken. Hij heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) daar vandaag opdracht toe gegeven, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Teeven schrijft hiertoe besloten te hebben ‘naar aanleiding van een telefoongesprek met mijn Noorse ambtsgenoot’. Eerder weigerde Teeven de asielaanvraag in behandeling te nemen omdat Ahmadzai eerder asiel had aangevraagd – en was afgewezen – in Noorwegen.

‘Moreel onacceptabel’

Het verhaal van Ahmadzai verscheen in augustus in NRC Handelsblad. De Afghaan, die tolkte voor de Verenigde Staten en voor Nederland, vertelde te zijn gevlucht nadat zijn broer werd vermoord. Ook was hij verschenen in een BBC-documentaire over de Nederlandse missie in Uruzgan. Dat zou mede oorzaak zijn geweest van bedreigingen aan zijn adres, vertelde Ahmadzai.

De IND en staatssecretaris Teeven zagen echter geen reden om zijn zaak inhoudelijk te bekijken. Vanwege Europese afspraken zou Ahmadzai terug moeten naar het eerste land waar hij asiel aanvroeg. Noorwegen zou hem dan naar Afghanistan kunnen uitzetten. Dit was procedureel juist, maar volgens velen moreel onacceptabel. Ruim 15.000 mensen tekenden een petitie om Ahmadzai hier te houden. Ook militaire vakbonden hadden het voor de tolk opgenomen.

Debat niet meer nodig

In de Tweede Kamer ontstond de afgelopen dagen veel tumult over de kwestie en vooral over of er wel of niet door de Kamer over gedebatteerd zou moeten worden. Dat debat, waar gisteren uiteindelijk ook door de PvdA mee werd ingestemd, lijkt nu niet meer nodig.

Ahmadzai is ‘dolgelukkig’ met de beslissing van de staatssecretaris, zegt hij. De behandeling van zijn asielaanvraag betekent echter niet dat hij sowieso in Nederland mag blijven. De IND zal nu onderzoeken of zijn verhaal overtuigend is.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) die op het debat over Ahmadzai had aangedrongen is ook gelukkig met de ontwikkeling:

“Het is terecht dat Teeven dit heeft besloten, maar wel teleurstellend dat dat pas gebeurde na grote druk door de Kamer.”

Lees ook het interview met Ahmadzai in NRC: ‘Mijn vader zei: je moet direct vertrekken of ze doden jou ook’ (€)

    • Emilie van Outeren