D66 Amsterdam wil onderzoek belangenverstrengeling musea

Het Amsterdamse college van B en W moet nagaan of er bij de door de gemeente gesubsidieerde musea voldoende maatregelen zijn genomen tegen belangenverstrengeling. Dat wil de fractie van D66. De raadsleden Kwint en Van den Heuvel hebben hierover schriftelijke vragen gesteld. Aanleiding zijn twee paginagrote advertenties die Museum Overholland, waarachter kunstverzamelaar Christiaan Braun schuilgaat, plaatste in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Het Parool. In de eerste stelde hij vermeende belangenverstrengeling bij het Stedelijk Museum aan de kaak, in de tweede somde hij vuistregels op om belangenverstrengeling bij alle musea te voorkomen. „De cultuursector kent een Governance Code Cultuur, maar de advertenties lijken erop te duiden dat die niet toereikend is”, zegt een woordvoerder van D66. „Mocht dat zo zijn, dan moet de gemeente zelf afspraken maken met musea.” (NRC)