Shortlist AKO Literatuurprijs 2014? Deze vier romans moeten er sowieso in

Vanavond in Nieuwsuur de bekendmaking van de shortlist van de AKO Literatuurprijs 2014. Welke romans moeten erin? Vier recensenten Nederlandse fictie van NRC Boeken over hun persoonlijke favoriet.

Aan het woord zijn fictierecensenten Janet Luis, Thomas de Veen, Sebastiaan Kort en Arjen Fortuin. Zij kiezen één roman uit de - hoe kan het ook anders - zogenaamde ‘tiplijst’ van de AKO-prijs, de longlist die twee weken geleden bekend is gemaakt.

Romans die AKO-shortlist moeten halen

Gelukkige slaven van Tom Lanoye

Janet Luis:’Gelukkige slaven van Tom Lanoye is een boek dat veel andere boeken overbodig maakt. Het is grappig, avontuurlijk, wereldomspannend en nog leerzaam ook. De mens deugt niet, zo blijkt uit elke bladzij, maar we hoeven nog niet alle hoop te laten varen. Alleen als de jury nog dwarser is dan Lanoye, bestaat er een kans dat Gelukkige slaven níet zal worden genomineerd voor de AKO-prijs.’

De laatste ontsnapping van Jan van Mersbergen

Arjen Fortuin: ‘Van Mersbergen is een schrijver die zich in de afgelopen dertien jaar heeft ontwikkeld tot een van de interessantste en beste schrijvers van Nederland. De laatste ontsnapping is een wonderbaarlijk rijk boek. Hij moet daar maar eens een prijs voor krijgen.’

Roundhay, tuinscène van Marente de Moor

Sebastiaan Kort: ‘Drie jaar terug won De Moor de AKO-prijs voor De Nederlandse maagd. De opvolger is dynamischer, spannender en stelt relevanter vragen over onze huidige cultuur. Wat verdwijnt er in tijden van documentatiedrift? Is de uitvinder blij met z’n uitvinding? Wie hield van de (mooie) Amerikaanse hyperoman De vlammenwerpers zal na lezing van ‘Roundhay’ constateren dat De Moor de Nederlandse Rachel Kushner is.’

We zullen niet te pletter slaan van Nina Polak

Thomas de Veen: ‘Alleen al voor de diversiteit zou het leuk zijn als Nina Polaks roman We zullen niet te pletter slaan op de shortlist komt: twintiger, vrouw, debutant. Maar in de eerste plaats omdat het een schitterend boek is. Polak durft bloemrijk te zijn, gebruikt gewaagde, spetterende metaforen die toch niet uit de bocht vliegen en vertelt een verhaal dat meeslepend is ondanks dat het niet op een spanningsgerichte plot rust. Over een zoektocht van jonge mensen naar een betekenisvol leven in de kunst.’

Aandacht voor nieuwe generatie

In die longlist van de AKO Literatuurprijs 2014 zaten opvallend veel jonge schrijvers, vond boekenredacteur Arjen Fortuin:

‘De jury van de AKO Literatuurprijs heeft jonge schrijvers relatief ruim bedeeld op de tiplijst van 25 titels. Merijn de Boer (De nacht) en de debutanten Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan) en Anne Eekhout (Dogma) haalden de zogenaamde ‘tiplijst’.’

Het sluit volgens Fortuin aan bij de grote aandacht die jonge auteurs vandaag de dag krijgen:

‘[De keuze] sluit aan bij de grote hoeveelheid aandacht dat het literaire tijdschrift Das Magazin weet te trekken voor auteurs van de nieuwe generatie, die zich niet alleen voedt met de literatuur uit het verleden, maar veelal met hedendaagse Amerikaanse boeken en televisieseries.’

De shortlist van de AKO Literatuurprijs (‘toplijst’), bestaande uit 6 romans, wordt vanavond in Nieuwsuur bekendgemaakt.

    • Roderick Nieuwenhuis