Economie

‘s Werelds grootste obligatiefonds Pimco onderuit na opstappen topman

Bill Gross is onverwacht opgestapt bij Pimco.
Bill Gross is onverwacht opgestapt bij Pimco. Foto Reuters/Jim Young

Bill Gross, een van ’s werelds meest bekende obligatiebeleggers en medeoprichter van het grootste obligatiefonds ter wereld, Pimco, is onverwachts opgestapt. Hij vertrekt naar de veel kleinere concurrent, Janus Capital. Zijn vertrekt bracht een schok teweeg op de Amerikaanse obligatiemarkten.

Gross (70) was de afgelopen jaren hét gezicht van Pimco, dat een vermogen beheert van ruim 2.000 miljard dollar. Gross, bijnaam ‘de obligatiekoning van Wall Street’, bepaalde het beleggingsbeleid en was hoofd van het belangrijkste subfonds van Pimco: het Total Return Fund.

Desastreuze beslissingen

Talloze grote investeerders wereldwijd hebben hun geld ondergebracht bij Pimco. Ook Nederlandse grote investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars laten hun geld door Pimco beleggen. Het vertrek van Gross is de culminatie van een slepend conflict binnen de gelederen van Pimco en hangt nauw samen met een reeks tegenvallende beleggingsresultaten.

Gross oogstte de laatste paar jaar kritiek vanwege een paar desastreuze beleggingsbeslissingen. In 2013 behaalde Pimco het slechtste beleggingsresultaat ooit. Mede omdat Gross de, achteraf verkeerde, inschatting had gemaakt dat de Amerikaanse centrale bank pas later zou beginnen met het afbouwen van haar programma om de economie te stimuleren.

Aandelen dalen hard

Pimco gaat zonder zijn kopman een onzekere toekomst tegemoet. De koers van het aandeel van moederbedrijf Allianz daalde vrijdag hard: met 6,5 procent. Eerder dit jaar was ook al een ander kopstuk opgestapt, bestuursvoorzitter Mohamed El-Erian – vanwege onhoudbare spanningen tussen hem en Gross. Gross wordt opgevolgd door Daniel Ivascyn, plaatsvervangend hoofd investeringen.

Gross verdiende naar verluidt 200 miljoen dollar per jaar. Volgens Reuters is hij zelf opgestapt, omdat moederbedrijf Allianz hem zaterdag wilde ontslaan. Deze week was er opnieuw ophef over Gross ontstaan. De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, heeft een onderzoek ingesteld naar het mogelijk misleiden van beleggers door kunstmatig opgeklopte rendementen.