Rutte bij VN: zomer liet zien hoe belangrijk een stabiele rechtsorde is

Premier Rutte spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Foto Reuters/ Lucas Jackson

Nederland is vastberaden in zijn overtuiging om de internationale rechtsorde te handhaven en te bevorderen. Dat zei premier Mark Rutte vannacht tijdens zijn eerste toespraak ooit in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties: “Deze zomer liet zien hoe verbonden Nederland is met de rest van de wereld en hoe belangrijk een stabiele rechtsorde is.”

Rutte sprak over de ‘tragedie’ van de vliegramp van Malaysia Airlines vlucht MH17 waarbij 298 mensen omkwamen, van wie een deel van de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen nog altijd niet zijn gerepatrieerd uit het oosten van Oekaraïne. “Zonder de destabilisatie van de Krim en Oost-Oekraïne zouden deze mensen nog leven”, zei de premier stellig, zonder daarbij namen te noemen. Hij benadrukte de noodzaak van het “ongehinderd” hervatten van het onafhankelijke onderzoek op de rampplek.

Rutte riep daarom op tot internationale samenwerking bij mondiale kwesties: “Er is namelijk geen alternatief voor”. Hij lichtte in zijn toespraak ook de inzet van militaire middelen in Irak toe:

“Als thuisland van het Internationale Strafhof en Internationaal Gerechtshof heeft Nederland een speciale verantwoordelijkheid als mensen ten prooi vallen aan oorlog.”

Na het zien van de beelden van het geweld in de regio moet er volgens Rutte “zonder schroom” en “resoluut” worden opgetreden. “Daders van gruwelijkheden moeten worden bestraft”, onderstreepte hij nogmaals.

Lobby voor effectievere samenwerking

Met Nederland als kandidaat voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad in 2017 lobbyde Rutte ook voor een effectievere samenwerking tussen de vijftien leden. De premier benadrukte de noodzaak om sneller op te kunnen treden in het geval van crises of massale gruweldaden door het gebruik van het veto-recht te beperken. Daarbij brak Rutte een lans voor “ondervertegenwoordigde” Afrikaanse landen in de Veiligheidsraad, die volgens de premier meer zeggenschap zouden moeten krijgen.

Lees de hele speech van Rutte bij de VN.

(Novum)