Voorzorgsmaatregelen New York na waarschuwing Irak over IS

Politie op Union Station in New York. Foto Reuters/ Adrees Latif

In New York zal er in de metro en op straat meer politie worden ingezet vanwege de waarschuwing van de Iraakse premier Haider al-Abadi dat IS-strijders aanslagen op metro in de stad zouden hebben beraamd. Maar, zo verzekeren zowel gouverneur Cuomo en burgemeester De Blasio New Yorkers: er is geen concrete dreiging, er is nog niets aan de hand, je kunt prima met de metro en prima over straat.

Om dat duidelijk te maken trok zowel Cuomo als De Blasio per metro naar een druk overstapstation om daar deze boodschap duidelijk te maken. “Jullie gaan meer politieagenten zien dan eerder, maar schrik niet. Het zou alleen maar geruststellend moeten zijn,” zei Cuomo op het drukke Penn Station. De grotere inzet van agenten is dan ook een voorzorgsmaatregel, zo zei politiecommissaris William Bratton volgens persbureau Reuters.

Abadi, de nieuwe premier van Irak, maakte de opmerkingen gisteren tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Gearresteerde IS-strijders zouden hebben bekend dat de extremistische jihadisten aanslagen beramen op de metro’s van New York en Parijs. Hoge functionarissen in de Verenigde Staten en in Frankrijk hebben laten weten dat er geen bewijs is voor dergelijke plannen.

    • Frank Huiskamp