Peter Middendorp, Esther Gerritsen, Milan Kundera & Ian McEwan

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Esther Gerritsen, Peter Middendorp, Pieter Boskma, Ian McEwan, Milan Kundera, Georges Simenon en meer.

Nederlandse fictie

En dan heeft de agent het al gezegd
Man verongelukt, naakt op de vluchtstrook, met stagiaire. De heldin van de nieuwe, wervelende roman van Esther Gerritsen laat zich niet intomen door het weduwschap.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Ontsnappen uit de Blokker in Emmen
Half Drenthe leek in opstand te komen na verschijning van de nieuwe roman van Peter Middendorp. Het is een mooi, machtig en vooral ironisch boek over het verlammend saaie leven in de provincie.
Door Sebastiaan Kort. Lees meer.

Interview Pieter Boskma: ‘Rouw is een ziekte die je alleen zelf kunt genezen’
De nieuwe dichtbundel van Pieter Boskma is een reeks zelfportretten vol euforie. Het is zijn manier om te overleven na de dood van zijn geliefde. „Ik heb de verplichting er iets van te maken.”
Door Kester Freriks. Lees meer.

Buitenlandse fictie

De jongen met de viool in het ziekenhuisbed
Tijdens een etentje met rechters hoorde de Britse schrijver Ian McEwan zo veel interessante verhalen dat hij een roman schreef over een juridisch-moreel dilemma: een kind dat geen medische hulp wil.
Door Rob van Essen. Lees meer.

Meesterwerken, beter dan die van Balzac
Vijfentwintig jaar na zijn overlijden wordt het werk van Georges Simenon opnieuw uitgegeven. Niet alleen zijn Maigret-detectives, maar ook zijn psychologische romans, die pijnlijk tot op het bot zijn en vooral prachtig geschreven.
Door Atte Jongstra. Lees meer.

De blote navel blijft hem fascineren
De nieuwe roman Milan Kundera is een ode aan de ironie. In een briljant spel met nut en nutteloosheid zet hij de mens neer als een marionet, een kakelende ledenpop, om wie je maar beter kunt lachen.
Door Margot Dijkgraaf. Lees meer.

Literatuur en lezen opnieuw ontdekken
Romans worden vaker als iets marginaals gezien. Het voordeel daarvan is dat wanneer de maatschappelijke positie van literatuur niet langer als voornaam wordt gezien, je de betekenis ervan opnieuw kan ontdekken.
Door Bas Heijne. Lees meer.

Non-fictie

Boos de wereld heel maken met schoonheid
Annie Cohen-Solal schreef een biografie van de schilder Rothko, waarin ze zich vooral afvraagt of zijn Joodse achtergrond met zijn weg naar de abstracte kunst heeft te maken.
Door Bianca Stigter. Lees meer.

Rubrieken

Column: Dit is de zin van bureaucratie: sporen uitwissen
‘Noli me tangere’ staat er op de gevel van het huis van Jeroen Brouwers – raak me niet aan. Nou, vergeet het maar. Als het aan het hof van Antwerpen ligt, brommen de bulldozers over een jaar de zandweg aan de rand van Zutendaal op.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Abonnees kunnen de hele Boekenbijlage hier inzien.

    • Roderick Nieuwenhuis