Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

NZa-managers van Arthur Gotlieb verliezen baan

Het rapport van de commissie-Borstlap over het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Het rapport van de commissie-Borstlap over het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Foto ANP / Martijn Beekman

De twee leidinggevenden die volgens de commissie-Borstlap medeverantwoordelijk waren voor de slechte behandeling van NZa-medewerker Arthur Gotlieb verliezen hun baan. Dat melden bronnen rond de NZa aan NRC Handelsblad. De directeur van de afdeling Cure vertrekt bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Zijn plaatsvervanger, tevens unitmanager van Gotlieb, krijgt een functie waar hij geen personeel hoeft aan te sturen.

De twee stonden sinds begin deze maand op non-actief. Interim-voorzitter Maarten Ruys onderzocht afgelopen weken of het rapport van de commissie verdere personele gevolgen moet hebben.

Ruys bevestigt desgevraagd de maatregelen: “De directeur gaat op zoek naar een nieuwe baan buiten de NZa. Wij ondersteunen hem daarbij. Daarnaast heb ik besloten dat de unitmanager een andere baan krijgt binnen de NZa waar hij geen leiding meer geeft.” Of met de directeur een vertrekregeling is overeengekomen, wil Ruys niet zeggen. “Het zijn pijnlijke en persoonlijke besluiten. Maar ze passen binnen de vernieuwing en verandering waar wij als NZa keihard aan werken”, aldus Ruys.

Arthur Gotlieb pleegde in januari zelfmoord nadat hij een lijvig bezwaarschrift had geschreven. Daarin vocht hij zijn negatieve werkbeoordeling en deed hij minutieus uit de doeken hoe hij jarenlang slecht was behandeld door zijn werkgever. Als direct verantwoordelijken noemde hij onder meer de directeur en zijn plaatsvervanger. In zijn bezwaarschrift stelde Gotlieb ook andere misstanden binnen de Nederlandse Zorgautoriteit aan de kaak.

Commissie oordeelde hard over handelwijze NZa

De commissie-Borstlap oordeelde begin deze maand hard over de handelwijze van de NZa. Op 17 juni stapte de voltallige raad van bestuur van de NZa al op. Directe aanleiding was een artikel in NRC over het aannemen van gesponsorde reizen door de NZa-top.

De Tweede Kamer heeft eerder deze week een motie aangenomen waarin een nieuw onderzoek naar het declaratiegedrag van de top geëist wordt. Eerder deed accountantskantoor Flynth in opdracht van minister Schippers (Zorg, VVD) onderzoek. Flynth pleitte de top grotendeels vrij, maar de Kamer had flinke kritiek op de onderzoeksopdracht en de werkwijze van de accountant. Schippers zal een ander kantoor opnieuw onderzoek laten doen. De Kamerleden worden betrokken bij het formuleren van de onderzoeksopdracht.