Net gemist, 27/9

De terugkijk- en leestips die nrc.next selecteerde voor het weekend:

KIJKEN

Wat Brandpunt Profiel: Jort Kelder
Tijd 39 minuten

Wat hij het allerliefste doet is alleen zijn, op zijn bootje, met een boek. En hij houdt, net als zijn goede vriend Mark Rutte, van dictators. Kijk, dat wist je vast nog niet van Jort Kelder. We kennen hen nu vooral als presentator, talkshowgast en nog veel meer als een dandy die zich het liefst in societykringen ophoudt. Maar diep in zijn hart voelt Kelder zich het meest journalist. Vrienden en collega’s bieden in Brandpunt Profiel een kijkje achter Kelders jolige narrenmasker.

LEZEN

Wat The Uncatchable
Tijd 30 minuten

Zo’n verhaal klinkt voor een krant te mooi om waar te zijn. Maar toch. Griekenland heeft zijn eigen Robin Hood. De meest gezochte crimineel van het land roofde miljoenen en gaf die aan de armen. Decennia wist hij uit de klauwen van de politie te blijven. En eenmaal gepakt ontsnapte hij uit de gevangenis. Twee maal. Met een helikopter. Doe jezelf een plezier en lees, en bekijk, deze productie van BBC News.

KIJKEN

Wat The Circle of Abstract Ritual
Tijd 12 minuten

Twee jaar, 300.000 foto’s, rellen, branden en schilderijen in verlaten huizen waren ervoor nodig. Circle of Abstract Ritual is een stop-motionfilmpje waarin de kleuren kraakhelder zijn, de bewegingen ritmisch en natuur en cultuur logisch met elkaar samenvloeien. Een abstract ritueel. De stop-motions der stop-motions, gemaakt door Jeff Frost. Toen hij klaar was met monteren, na „zeven weken van eenzaamheid in een donkere kamer” had hij geen idee of iemand zijn film überhaupt zou willen zien. Bijna knipte hij de film in stukken, tot hij zich realiseerde dat hij niet te veel naar anderen moest luisteren - hij was zelf eigenlijk best tevreden.

LEZEN

Wat The Little-Known Story of How The Shawshank Redemption Became One of the Most Beloved Films of All Time
Tijd 18 minuten

Vraag tien mensen naar hun favoriete film en er zit altijd wel iemand tussen die The Shawshank Redemption noemt. De film voert al járen de top-250 van filmsite IMDb aan, het is een absolute klassieker. Wat de tijd echter heeft gewist: de film was een acute flop toen hij uitkwam. Vanity Fair maakte een reconstructie van hoe de film met moeite tot stand kwam, precies twintig jaar geleden.

    • Thomas Rueb