Nederlandse bouwvallen als Indonesische toeristenbestemming

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Grootse economische plannen voor het oude Batavia, ooit het machtscentrum van de Nederlandse in Indië. Wat nu een paar verrotte, beschimmelde, verzakte en meurende bouwvallen zijn, moet over een paar jaar de belangrijkste toeristische attractie van Jakarta worden. Dat schrijft de Financial Times vandaag.

De aanstaande president van Indonesië, Joko Widodo, wil de vervallen buurt snel aanpakken. Hij heeft geld beschikbaar gesteld waarmee projectontwikkelaars aan de slag kunnen. Ook schafte Joko dubbeldekkerbussen aan om straks toeristen rond te rijden langs de voormalige hoofdkantoren van Nederlandse handelsmaatschappijen, bedrijven en ministeries. Het plan is om meer dan tweehonderd oude gebouwen op te knappen.

Het is de bedoeling steden als Malakka en Georgetown in Maleisië, door UNESCO erkend als werelderfgoed, te evenaren in toeristenaantallen. Zo ver is het nog lang niet. In de Financial Times klaagt de manager van het Hermitage Hotel in Kota Tua, zoals de oude wijk genoemd wordt in Jakarta, dat vaak de helft van de kamers leeg blijven.

Het eerste project, een kunstgalerie boven het postkantoor aan het centrale plein van Batavia, is af. Het is een prachtige ruimte geworden waar de oude architectuur samenkomt met moderne kunst. Nu alleen nog toeristen vinden die er naar willen kijken.

Bankfraude is miljardenbusiness in China

Jaarlijks zwendelen bankiers, beleggers en handelaren in China voor tien miljard dollar. Vooral nepdeals zijn een populair middel om snel en illegaal rijk te worden, zegt Wu Ruilin, plaatsvervangend hoofd van een toezichthouder op de financiële sector. The Wall Street Journal schrijft erover.

Buitenlandse banken lopen jaarlijks de kans op verliezen van ongeveer één miljard dollar, de rest van de fraude wordt gepleegd bij Chinese banken en financiële instellingen. Er zijn meerdere manieren om fraude te plegen. Soms worden er valse bestellingen voor internationale handel in goederen opgesteld, waarmee de oplichters bij banken aankloppen voor leningen en exportfinanciering. Soms worden er meerdere leningen aangevraagd met dezelfde partij waardevolle grondstoffen als onderpand.

De comeback van de Walkman?

Loop jij als audiofiel straks weer met een Walkman van Sony? Dat hoopt het Japanse elektronicabedrijf dat ooit de status had die Apple nu heeft. De markt voor doorsnee apparaten die muziek afspelen heeft Sony opgegeven. Het bedrijf richt zich extreem krachtige apparaten die goede kwaliteit muziek afspelen, want een echte muziekliefhebber haalt  zijn of haar neus op voor de kwaliteit van een gemiddelde iPod.

De nieuwe generatie Walkmans wegen 66 gram en komen in november op de markt. Ze zullen ongeveer 175 euro kosten. De huidige high-end muziekspelers van Sony kosten ruim het dubbele. Dat meldt Nikkei Asian Review.

De koerswijziging van kwantiteit (de hele wereld van goedkope Walkmans voorzien) naar kwaliteit (veel minder, maar betere Walkmans verkopen) past volgens Nikkei Asian Review in de strategie van Sony. Onlangs schreef het Japanse bedrijf een groot deel van de waarde van de telefonietak af. Ook is er voor het eerst sinds de beursgang in 1958 geen dividend uitgekeerd.

De afdelingen die computers en televisies maken moeten binnenkort verkocht worden. ,,De belangrijkste prioriteit voor onze divisies die consumentenelektronica maken, is het stoppen van het bloeden’’, zegt bestuurslid Hiroki Totoki. De nadruk van Sony zal meer komen te liggen op duurdere elektronica, entertainment en financiële activiteiten.

    • Melle Garschagen