Minder ambtenaren, maar kosten extern advies fors gestegen

Het rijk huurt weer meer tijdelijke werkers van buiten in. De kosten daarvan zijn voor het eerst sinds 2009 weer gestegen, met meer dan 10 procent. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk. Het kabinet meldde begin deze maand juist trots dat het aantal rijksambtenaren in 2013 weer was afgenomen.

Premier Rutte aan het begin van de tweede dag van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer, eerder deze maand. Foto ANP/Martijn Beekman

Het Rijk huurt weer meer tijdelijke werkers van buiten in. De kosten daarvan zijn voor het eerst sinds 2009 weer gestegen, met meer dan 10 procent. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk. Het kabinet meldde begin deze maand juist trots dat het aantal rijksambtenaren in 2013 weer was afgenomen.

Een groot deel van de stijging van externe inhuur is te wijten aan de toegenomen kosten voor automatiseringsadvies en het vaker inhuren van uitzendkrachten. Vorig jaar gaven de elf ministeries daaraan iets meer dan één miljard euro uit. In 2012 was dat nog 913 miljoen euro.

Dat nuanceert de mededeling dat het aantal rijksambtenaren vorig jaar is afgenomen – met overigens 264 voltijdbanen, een daling van 0,2 procent.

264 miljoen voor automatiseringsadvies

De oorzaken van de toename van het inhuren van tijdelijke werkers zijn pikant. Het Rijk heeft regelmatig grote problemen met automatiseringsprojecten. Vorig jaar gaven de ministeries 264 miljoen euro uit aan automatiseringsadvies – 96 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

Vorig jaar werd 662 miljoen euro aan uitzendkrachten uitgegeven, 64 miljoen meer dan het jaar daarvoor. En dat terwijl coalitiepartij PvdA vindt dat de overheid mensen die voor haar werken meer zekerheid moet bieden.
Om de groei van het aantal ingehuurde krachten in te dammen, besloot de Tweede Kamer in 2010 op voorstel van SP-leider Emile Roemer dat ministeries moesten proberen niet meer dan 10 procent van hun personele uitgaven aan externen te besteden.

Er bestond ergernis over verhalen dat ex-ambtenaren zich tegen hoge tarieven als zelfstandige lieten inhuren om hun oude werk te doen. En dat ministeries de gewenste vermindering van het aantal ambtenaren probeerden te behalen door hun werk door externe krachten te laten uitvoeren.

    • Derk Stokmans