Gave om trauma’s te zien

Tegen collega’s vertelde de kasbeheerder van Vestia dat hij een ton tot een half miljoen in de Staatsloterij had gewonnen. Zo verklaarde Marcel de V. zijn luxeleven. Hij kocht een woonboerderij in Hazerswoude-Dorp voor 740.000 euro die hij voor 4 ton liet verbouwen. Hij had een wijncollectie van tonnen. Op één avond kocht hij voor 40.000 euro aan kleding bij Oger in Rotterdam, zei hij op zijn werk.

Dat Marcel de V. van Arjan G. in totaal bijna 10 miljoen euro aan provisie op derivaten kreeg doorgespeeld, wisten ze bij Vestia niet. Het was wel bekend dat de „Hans Klok van de corporatiewereld” door banken werd gefêteerd voor zijn miljardentransacties, schrijft Smit. Deutsche Bank trakteerde hem in het fameuze Nobu in Londen op een etentje met escortdames. De bank nodigde hem in 2007 ook uit voor een besloten concert van de Rolling Stones in Barcelona voor 500 employees en gasten.

Marcel de V. werd geboren in Rotterdam, maar bracht het grootste deel van zijn jeugd door op Aruba waar zijn vader werkte. Buiten schooltijd draaide hij plaatjes als dj. Hij studeerde accountancy en bedrijfskunde in Nederland en werkte bij de gemeente Den Haag voordat hij bij Vestia kwam. Zijn derivatenkennis had hij van een cursus bij ABN Amro, een boekje van de Rabobank en van deskundigen.

Marcel de V. geloofde dat hij de financiële markten kon doorgronden en bespelen. Tegen collega’s vertelde hij dat hij een speciale gave had en trauma’s en andere dingen kon zien.

De buitenwereld geloofde ook lang dat Marcel de V. kon toveren. „Er zit een treasurer bij Vestia waarvan we tot voor kort dachten dat hij geniaal was”, schreef een ambtenaar van Wonen in september 2011 aan zijn hoogste baas. „Mijn angst is dat er zich een Nick Leeson-achtig scenario gaat voordoen. Maar hopelijk en waarschijnlijk valt het gewoon mee.”