Levenslang geëist tegen Karadzic om genocide

Karadzic in de rechtszaal in juli vorig jaar. Foto EPA/Michael Kooren

Radovan Karadzic, de voormalig leider van de Republika Srpska, moet een levenslange gevangenisstraf krijgen voor zijn rol tijdens de oorlog in Bosnië. Dat eiste de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, vandaag, blijkt uit een document dat het tribunaal heeft verspreid.

Volgens de aanklacht van het tribunaal was Karadzic verantwoordelijk voor de genocide in Srebrenica, de moslimenclave waar in 1995 volgens het het VN-hof meer dan 8.000 moslimmannen en moslimjongens werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. Daarnaast wordt Karadzic vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Een van de getuigen tegen Karadzic was Ratko Mladic, de voormalig Bosnisch-Servische legerleider. De rechters van het VN-hof verplichtten hem vorig jaar te getuigen. Karadzic wilde zijn vroegere legerleider ondervragen over de massa-executies na de val van Srebrenica. Karadzic hoopte zichzelf zo vrij te pleiten van medeplichtigheid aan genocide. Karadzic was niet ter plaatse. Mladic leidde de verovering van de moslimenclave en liet zich daarbij filmen.

De aanklachten tegen Mladic en Karadzic zijn vrijwel identiek, maar de processen zijn gescheiden, omdat Mladic later werd opgepakt. Het tweetal staat ook terecht voor de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Van 1992 tot en met 1995 werd de stad bestookt door de Bosnische Serviërs. Tijdens het beleg kwamen 12.000 mensen om het leven.

Volgens aanklager Brammertz heeft Karadzic er alles aan gedaan om de rechtsgang te belemmeren. Zo zou hij een kompaan hebben verzocht bewijsmateriaal te vernietigen. Karadzic was dertien jaar op de vlucht om vervolging bij het tribunaal te voorkomen, voordat hij in 2008 werd opgepakt in Servië.

Lees hieronder het document dat het tribunaal vooruitlopend op de mondelinge slotpleidooien vrijgaf:

    • Laura Klompenhouwer