‘Laat je niet gek maken’ en wat politici vandaag zeiden over IS

De dreiging van islamitisch extremisme noopt tot waakzaamheid, maar Nederlanders moeten zich “niet gek laten maken”. Burgers moeten alert zijn, maar moeten verder gewoon doorgaan met leven, zei vicepremier Lodewijk Asscher vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Asscher tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Asscher tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Foto ANP/Jerry Lampen

De dreiging van islamitisch extremisme noopt tot waakzaamheid, maar Nederlanders moeten zich “niet gek laten maken”. Burgers moeten alert zijn, maar moeten verder gewoon doorgaan met leven, zei vicepremier Lodewijk Asscher vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het kabinetsbesluit om onder meer met F-16’s mee te doen aan de internationale strijd tegen de Islamitische Staat, leidt tot een hoger risico, zei Asscher volgens persbureau Novum. Hij verdedigde ook het advies van het ministerie van Defensie aan militairen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Dat is misschien niet leuk voor militairen, die vaak trots zijn op wat ze doen, “maar als voorzorgsmaatregelen noodzakelijk worden geacht, moeten we dat doen.”

Asscher - die Rutte bij de wekelijkse persconferentie verving, omdat de premier in New York is voor een top van de Verenigde Naties - benadrukte dat er “geen concrete dreiging” bestaat.

‘Ga naar je werk’

Ook minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei dat er geen reden is om bang te zijn. “We nemen de maatregelen die nodig zijn”, zei hij eerder vandaag tegenover de NOS. Hij adviseerde dat “iedereen verder normaal moet doen”.

“Ga naar je werk, ga naar je sportactiviteiten, doe wat je leuk vindt, stap de stad in.”

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet voorafgaand aan de ministerraad wel weten dat de veiligheidsdiensten extra aandacht besteden aan de dreiging van IS. “Er is op dit terrein intern opgeschaald”, gaf hij toe aan de NOS.

PVV-leider Geert Wilders riep het kabinet vanochtend in De Telegraaf op het leger in te zetten om stations te beveiligen.