‘Donald weg door stofzuiger’

„De coole stofzuiger. Zo noem ik de uitvinding van Willie Wortel”, zegt Abdie (9). „Het is een stofzuiger die kan ruiken en die alles wat vies is, opzuigt.”

Abdie heeft nog wel meer ideeën voor ‘De Pechvogelkampioen’, het speciaal gecreëerde verhaal waar lezers en fans van Donald Duck vanaf deze week over kunnen meedenken op het platform ‘Heel Holland Kwekt’.

Via de site Donaldduck.nl wordt kinderen gevraagd een naam te verzinnen voor een uitvinding van Willie Wortel, na te denken over de pechmomenten van Donald Duck en een reden te verzinnen voor Katriens woede. Lezers mogen zelf woordgrappen en ‘verduckte’ namen bedenken, die uiteindelijk in Donald Duck gepubliceerd worden. Op meerdere momenten kan worden ingezonden, waarna gestemd wordt op de beste ideeën.

Lezers te laten participeren bij het schrijven van (journalistieke) verhalen is geen nieuw fenomeen. Maar volgens Suzan Schouten, uitgever Sanoma Jeugd, is het de eerste keer dat het weekblad fans laat meedenken met de redactie van Donald Duck. „Co-creatie met kinderen zorgt voor een sterkere band met de lezersgroep van het weekblad.”

Abdie weet inmiddels wel hoe zijn verhaal zou aflopen. „Die stofzuiger heeft dus per ongeluk Donald Duck opgezogen, maar dat is een foutje, dus hij komt uiteindelijk ook weer vrij.”