Onderwijs

KPN schaft vrouwenquotum af

Beeld ANP

Telecombedrijf KPN heeft het interne quotum voor vrouwen aan de top afgeschaft. Het quotum heeft “slechts voor een deel” de verandering gebracht die het bedrijf wilde. Dat zegt KPN-programmadirecteur Jasper Rynders tegen Intermediair.

Geen vrouwen in raad van bestuur

“Het heeft goed geholpen om het thema op de agenda te krijgen, maar niet alle verwachtingen zijn uitgekomen”, zegt Rynders. Van de acht grootste telecombedrijven heeft KPN (met 28 procent) wel de meeste vrouwen in de raden van commissarissen, schrijft Intermediair. In de raad van bestuur zitten geen vrouwen.

KPN constateert dat “de hogeropgeleide multiculturele man” is “verontachtzaamd” door het vrouwenbeleid. “Een onwenselijk bijeffect” noemt Rynders dat. Daarom heeft het bedrijf nu een breder emancipatieprogramma, om te zorgen dat het bedrijf een betere afspiegeling van de Nederlandse samenleving wordt, zegt Rynders.

Reactie Bussemaker

De afschaffing van het vrouwenquotum komt op een opvallend moment naar buiten: onlangs maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) nog bekend dat zij een wettelijk quotum overweegt.

Maar Bussemaker vindt het besluit van KPN niet pijnlijk, zei zij vrijdag voor de ministerraad in reactie op het bericht. “Want ik heb nooit gezegd dat we een vrouwenquotum moeten invoeren. Wel heb ik werkgevers gevraagd om mij te helpen om te voorkomen dat die roep steeds groter wordt.”

De minister noemt de conclusie waartoe het telecombedrijf is gekomen in zekere zin ook een ‘winstpunt’. “Zij hebben beleid ontwikkeld en gaan nu een volgende stap zetten. Er moet nog steeds iets gebeuren, maar we moeten van deze casus ook leren hoe je de goede mensen werft.”

KPN hanteerde een vrouwenquotum sinds 2009. Voormalig bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer wilde meer vrouwen in de bedrijfstop en zette daarom bepaalde vacatures alleen nog voor vrouwen open.