Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Kabinet wil drie windmolenlocaties op zee, vergunningen vervallen

Windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee. Het park ligt tussen de 10 en 18 kilometer uit de kust.
Windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee. Het park ligt tussen de 10 en 18 kilometer uit de kust. Foto ANP/Jerry Lampen

Het kabinet wijst drie gebieden aan op zee waar windmolens mogen worden neergezet. Daarmee is gekozen voor een klein aantal grote windparken, in plaats van meerdere kleine. Met het besluit vervallen eerder afgegeven vergunningen voor negen windparken op zee.

Een klein aantal grote in plaats van een groter aantal kleine windparken is volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp en minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu goedkoper en levert minder horizonvervuiling op. De vergunningen die sommige bedrijven hadden voor de aanleg van een windpark op zee vervallen, omdat het oude plan duurder is dan de nieuwe aanpak. Kamp:

“We willen in Nederland meer duurzame energie, maar dat willen we wel zo goedkoop mogelijk doen. Met dit plan kunnen windmolens op zee gebouwd worden tegen zo laag mogelijke kosten voor burgers.”

Eneco teleurgesteld

Energiebedrijf Eneco liet vanochtend al weten teleurgesteld te zijn in de voornemens van Kamp. Het concern verklaarde tegenover De Financiële Telegraaf samen met zijn partners al voor “miljoenen aan voorbereidingen” te hebben getroffen. Het nieuwe plan zou “onrealistisch” zijn.

“Het vertrouwen van (buitenlandse) investeerders in de Nederlandse offshorewindmarkt wordt onnodig geschaad, terwijl we dit soort investeerders juist hard nodig hebben.”

Het eerste windpark wordt vanaf volgend jaar ontwikkeld bij Borssele. Twee jaar later volgen parken voor de kust van Noord-Holland en Zuid-Holland. De windparken komen voor het grootste deel op minimaal 22 kilometer van de kust, maar bij twee gebieden voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust wordt een smalle strook windmolens dichter bij toegestaan, op minimaal 18,5 kilometer.

14 procent

De windmolens op zee moeten voor 2020 klaar zijn en in lijn met het vorig jaar gesloten Energieakkoord ten minste 3.450 megawatt opwekken.

Nederland wil tot 2020 een aandeel van 14 procent “hernieuwbare energie” bereiken. In 2023 moet 16 procent van alle energie duurzaam zijn opgewekt. Tot 2020 moeten windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 6.000 megawatt op land worden geplaatst.

Bekijk hieronder de ‘structuurvisie’ Wind op Zee van het kabinet: