Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

IS rukt op naar Kobani en wordt in oostelijk Syrië gebombardeerd

Islamitische Staat rukt op naar de Noord-Syrische stad Kobani aan de grens met Turkije. Tijdens gevechten tussen Koerdische strijders en terreurgroep IS belandden er vandaag ook mortieren in Turkije. Tegelijkertijd voerden de VS vannacht luchtaanvallen uit op bases van IS in het oosten van Syrië.

Syrische vluchtelingen steken de Turkse grens over. De gevechten om Kobani hebben veel Syrische Koerden op de vlucht gejaagd.
Syrische vluchtelingen steken de Turkse grens over. De gevechten om Kobani hebben veel Syrische Koerden op de vlucht gejaagd. Foto Reuters / Murad Sezer

Islamitische Staat rukt op naar de Noord-Syrische stad Kobani aan de grens met Turkije. Tijdens gevechten tussen Koerdische strijders en IS belandden er vandaag ook mortieren in Turkije, meldt persbureau Reuters. Tegelijkertijd voerden de VS vannacht luchtaanvallen uit op bases van IS in het oosten van Syrië.

Een correspondent van persbureau Reuters meldt dat IS een heuvel op de Koerden heeft veroverd op zes kilometer van Kobani. Tijdens de gevechten belandden er ook granaten op Turks grondgebied; er zijn geen berichten over gewonden.

De afgelopen week werd nog gemeld dat de Koerden aan de winnende hand waren in Kobani.

Amerikaanse bombardementen op IS

Vannacht hebben de Verenigde Staten bases van IS en olievelden gebombardeerd in het oosten van Syrië. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er doelen buiten de stad Al Mayadin in de provincie Deir el-Zor aangevallen.

In diezelfde provincie werden eerder al een olieveld en de plaats Al Quriyah gebombardeerd, ook de stad Hasaka lag onder vuur van de Amerikanen. De aanvallen waren gericht op IS en op Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda.

IS gebruikt de olievelden als inkomstenbron; de Amerikaanse bombardementen lijken er ook op gericht te zijn om de bewegingsvrijheid van IS rond de grens met Irak in te perken.