KPMG pakt zijn falende accountants aan

Foto ANP

Accountantskantoor KPMG gaat de accountants “aanpakken” die verantwoordelijk zijn voor de zware onvoldoende die het kantoor gisteren kreeg. Dat zegt bestuursvoorzitter Jan Hommen tegen NRC Q.

KPMG levert de slechtste kwaliteit van de grote vier kantoren. Dat blijkt uit het rapport dat de toezichthouder op accountants, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), gisteren publiceerde over de kwaliteit van de controles van jaarrekeningen. Zeven van tien beoordeelde controles van KPMG zijn “onvoldoende”.

KPMG gaat sancties opleggen aan de verantwoordelijke accountants die deze controles hebben uitgevoerd. De “consequenties” van die sancties kunnen “zeer ernstig” zijn, zegt Hommen. Ontslagen behoren volgens hem tot de mogelijkheden.

Een matiger beloningsbeleid

Hommen noemt de zeven onvoldoendes die KPMG kreeg “onacceptabel” en “zeer teleurstellend”. De cultuur binnen het bedrijf moet volgens hem veranderen. “Dat het KPMG goed gaat” moet belangrijker worden dan het “individuele belang”. Het bedrijf heeft al enkele maatregelen genomen om de kwaliteit te verbeteren. Die zijn gericht op het aanstellen van extern toezicht en een matiger beloningsbeleid.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vindt het “onacceptabel” dat de kwaliteit “onder de maat is”, zo schreef hij gisteren aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport van de AFM. Gezien de “ernst” van de bevindingen wil hij wettelijke maatregelen nemen om de kwaliteit te verbeteren.

Accountantskantoren worden verplicht een raad van commissarissen met externe leden in te stellen en er wordt een “geschiktheidstoets” voor bestuurders geïntroduceerd. Verder krijgt de AFM de bevoegdheid de klanten van accountantskantoren op de hoogte te stellen van haar bevindingen, zodat die het ook weten als er iets “mankeert” aan de controle van hun jaarrekening. Tot nu toe had de AFM een geheimhoudingsplicht.

    • Anne Dohmen & Teri van der Heijden