Gevoelige nederlaag voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben op de WK in Italië hun eerste proeve van bekwaamheid niet goed doorstaan. De Verenigde Staten, de nummer twee van de wereldranglijst, versloeg Nederland met 3-0 (29-27, 25-21 en 25-18), een uitslag die het niveauverschil met de wereldtop pijnlijk weergeeft.

Vooraf was er hoop in de Nederlandse ploeg. Hoop bij de speelsters dat ze dichterbij waren gekropen na een jaar geleden nog door de Amerikanen ‘geveegd’ te zijn. En het moet gezegd, de eerste set ging gelijk op. Met Celeste Plak in een hoofdrol – zij scoorde liefst tien punten in één set – hield Nederland de servicedruk hoog, het blok gesloten en was de aanval efficiënt. Maar in de beslissende fase ontbrak het de speelsters aan net dat beetje koelheid en gogme om de set te winnen. De Amerikanen wisten wel raad met de kleine haperingen aan de overkant van het net, bleven koel en sloegen na vier verspeelde setpoints met 29-27 uiteindelijk hard toe.

In het vervolg van de wedstrijd bleken de Nederlandse speelsters mentaal aangeslagen. Als groggy boksers vervolgden zij de wedstrijd, waar ze nooit meer grip op kregen. De Amerikanen, die worden gecoacht door volleybalicoon Karch Kiraly, kregen de pass onder controle, konden een hoger tempo spelen en hadden het blok beter georganiseerd. Tegen zoveel degelijkheid was Nederland niet langer opgewassen en werd het gevoelig op zijn tekortkomingen gewezen.

De volgende klus worden opnieuw zwaar: zaterdag tegen Rusland. (NRC)