Altijd een kooi van Faraday bij de hand

Wie wil er niet van tijd tot tijd onvindbaar zijn? Niet omdat er een gewelddadig conflict dreigt met je potige buurman, maar gewoon, omdat het bijvoorbeeld heerlijk is om op het strand te wandelen terwijl je baas denkt dat je ziek in bed ligt. Maar wie tegenwoordig volledige privacy wil, mag geen mobiele telefoon bij zich hebben, want satellieten weten je constant te traceren. En als satellieten dat kunnen, krijgen hackers je ook wel in beeld. En als hackers dat kunnen …

Wie in het niets wil verdwijnen moet mobieltjes thuis laten liggen. Of meenemen, maar dan in een speciale zak met metalen voering: een eigen Kooi van Faraday. Hierbij zorgt het elektriciteit geleidend metalen omhulsel dat elektrische velden niet binnen kunnen dringen. Ook onder minder spectaculaire omstandigheden kan een dergelijke beschermende hoes nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je niet bereikbaar wilt zijn in de stiltecoupé van de trein.

Het Amerikaanse bedrijf Undisclosed LLC brengt inmiddels onder de naam Off Pocket losse zakjes met een metalen voering op de markt. En de Australische producent The Affair gaat binnenkort niet alleen dergelijke losse zakjes verkopen, het bedrijf werkt ook aan een kledinglijn met kledingstukken waarin de privacybeschermende zak op elegante wijze is verwerkt.

    • Rijkert Knoppers