De wederopstanding van een klootzak

NPO 2, 23.00-00.35u.

(Guido van Driel, 2013). Vanavond is het tv-debuut van De wederopstanding van een klootzak, dat vorig jaar in de bioscopen slechts 6000 bezoekers trok – hopelijk worden dat er nu meer. Van Driels debuutfilm, de verfilming van zijn eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum (2004), gaat over de gewelddadige Amsterdamse crimineel Ronnie (Yorick van Wageningen). Ronnie wordt neergeschoten, overleeft op miraculeuze wijze de aanslag en trekt met zijn lijfwacht Janus (Juda Goslinga) naar Friesland, op zoek naar de dader. Ronnie’s zoektocht wordt verbonden met het verhaal van de Angolese asielzoeker Eduardo die in Dokkum afwacht of hij asiel zal krijgen. Zijn rol is cruciaal. Nadat iemand hem het verhaal van missionaris Bonifatius en het omhakken van de heilige eik heeft verteld, wat Bonifatius in het jaar 754 met de dood moest bekopen, herkent hij de verwantschap tussen deze oude mystieke Friese bomen en zijn eigen Afrikaanse geloof in magie. Beide gaan terug tot een pre-christelijke tijd waarin de natuur werd aanbeden. Eduardo fungeert als brug tussen het politieke geweld waarvoor hij uit Angola vluchtte en het zinloze geweld van Ronnie en zijn makkers.

André Waardenburg