Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Blood Simple

(Joel en Ethan Coen, 1984). Precies dertig jaar oude debuutfilm van de gebroeders Coen speelt met de conventies van de film noir. De in bekrompen Texas gesitueerde, broeierige thriller gaat over een bedrogen echtgenoot die een onbetrouwbare privédetective opdracht geeft om zijn vrouw Abby en haar minnaar te vermoorden. Het leidt tot een fraai gestileerde film met veel zwarte humor, vervreemdende visuele details en een grillig verhaalverloop. Frances McDormand, de vrouw van Joel Coen, debuteerde als actrice in deze onafhankelijk geproduceerde film.

Canvas, 20.40-22.15u.