Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Soms lijkt het een Franse volkshobby te zijn: staken. Nu weer de piloten van Air France, die al elf dagen niet werken. In het FD een verhaal over de vraag of deze extreme actie, de langste staking sinds 1971, de toekomst van de luchtvaartmaatschappij in gevaar brengt.

Het dispuut bij de partner van KLM gaat om Transavia. “De piloten verzetten zich tegen de plannen Transavia uit te bouwen en tot een prijsvechter te transformeren”, schrijft het FD. Maar die plannen zijn al in de ijskast gezet. Nu willen de Air France-piloten dat ook de Franse plannen voor Transavia van tafel gaan, want hun arbeidsvoorwaarden zouden te ongunstig worden.

Jos Versteeg van Theodoor Gilissen ziet de toekomst van Air France somber in. “Dat de Europese plannen voor Transavia niet doorgaan, is rampzalig.” Er is volgens hem maar één manier om de kosten onder controle te brengen: “Transavia uitbouwen en Air France in Europa afbouwen.”

Bos bezuinigt ook hier

Het VU Medisch Centrum moet bezuinigen en dat kan wel eens banen kosten. Hoeveel arbeidsplaatsen is niet zeker, en volgens een woordvoerster zal alles worden gedaan om gedwongen onslagen te voorkomen. Maar dat er geld - veel geld  - bespaard moet worden, staat vast.

De kosten stijgen in Amsterdam zo veel sneller dan de inkomsten, schrijft NU.nl, dat bezuinigingen ter waarde van 20 miljoen euro in 2015 onvermijdelijk is. Dat schrijft topman Wouter Bos deze week in een brief aan het personeel. Het geld moet voor een deel komen uit een “vermindering van personele kosten van overheadfuncties”.

Daarnaast verwijst Bos naar de strengere opstelling van banken, die alleen bereid zijn leningen te verstrekken als het ziekenhuis grotere reserves aanhoudt. Ironisch, wel: als minister was Bos verantwoordelijk voor de redding, sanering en nieuwe regels van de banken - waar hij later weer felle kritiek op kreeg van de Tweede Kamer.

Haagse paradox

De rijksoverheid krimpt en groeit tegelijk. In nrc next valt te lezen hoe dat kan: het aantal ambtenaren is afgenomen, een bron van trots in Den Haag, maar de kosten om externe krachten in te voeren stijgen.

Het recente bericht dat het aantal rijksambtenaren vorig jaar was afgenomen met 264 voltijdsbanen (0,2 procent) wordt overschaduwd door de stijgende kosten van uitzendkrachten en automatisering.

“Soms heeft de groei een curieuze oorzaak”, aldus next. “Bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu liep de gewenste afslanking van het vaste personeelsbestand zo voorspoedig dat vacatures ontstonden die externen tijdelijk moesten opvullen.”

    • Diederik van Hoogstraten