De Nieuwe Mens

Bo&Caro zijn bij debatten, productpresentaties en borrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat en waar: borrel van kantoorverhuurbedrijf Spaces op de Zuidas in Amsterdam

Wie: algemeen directeur van Spaces Martijn Roordink, brand manager Paul Somers en Gijs Martens, directeur van app-bedrijf Gen 25

Tussen de hoge kantoorgebouwen van de Zuidas galmt de muziek van Stromae. Twintigers en dertigers proosten met een biertje. Er is geen strak pak te vinden, slechts sneakers en spijkerbroeken. „Dit is WTC 3.0”, verklaart Martijn Roordink, algemeen directeur van Spaces. Hij en zijn collega’s hebben de borrel georganiseerd voor alle bedrijven die een ruimte huren in de Spaces-panden. „Best wel grote namen hebben we hoor”, vertelt Roordink trots.

„Ralph Lauren, Facebook, HBO, Uber en ga zo maar door. Hier werkt De Nieuwe Mens.”

Die ‘Nieuwe Mens’ is volgens Roordink veel meer geïnteresseerd in persoonlijke groei en een fijne werkomgeving dan in bonussen en status. Dat zie je dus terug in de inrichtingen van de kantoren. Brand manager Paul Somers legt uit: „Een doorsneekantoor op de Zuidas heeft een grote lobby met glanzende marmeren vloeren en van die zwarte skai-lederen banken waar niemand op durft te zitten.”

Interieurontwerpster Sevil Peach heeft geprobeerd dat bij Spaces anders te doen. De Britse, die ook de kantoren van Microsoft inrichtte, wil graag een ruimte waarin mensen zich op hun gemak voelen en geïnspireerd raken. Dus is de vloer bij Spaces van hout, staan er meubels in rustige pastelkleuren en is er een knusse kantine. En het allerbelangrijkste volgens Somers: Veel licht. „Anders word je helemaal gek.”

Nerd-essentials

En het werkt blijkbaar. In 2008 begon Spaces op de Herengracht. Later kwamen daar vestigingen in Den Haag en op de Zuidas bij. En in november wordt er een nieuw pand in de Vijzelstraat geopend. Elke dag worden daar nu bedrijven rondgeleid die een kantoor bij Spaces wel zien zitten.

Gijs Marters, oprichter en eigenaar van app-bedrijf Gen 25, heeft al een kantoor bij Spaces. Hij waardeert vooral de extra’s: leuke meisjes bij de receptie en snel internet. „Essentiële zaken voor alle nerds die bij ons werken.” Martens neemt een slok van zijn biertje. Volgens hem heeft Spaces maar één minpuntje: „Al dat licht. Reflecteert zo in onze beeldschermen.”

    • Caroline van Keeken
    • Bo van Houwelingen