In beeld

De gevechtsvliegtuigen achter de bombardementen op IS

De bedreiging die uitgaat van Islamitische Staat is volgens de Verenigde Staten zo groot, dat president Obama deze week besloot na Irak ook doelen van de terroristische groep in Syrië te bestoken. Zonder internationaal mandaat, maar mét een reeks internationale partners. Vanuit Amerikaanse luchtmachtbases in het Midden-Oosten vertrokken deze week geregeld gevechtstoestellen, onder meer om luchtaanvallen uit te voeren op kleine olieraffinaderijen die in handen zijn van IS.
Een olieraffinaderij in Syrië voor en na bombardementen van de door de VS geleide coalitie tegen IS. In totaal werden in het oosten van Syrië twaalf kleinschalige olieraffinaderijen die in handen zijn van de terreurgroep vernietigd.
Reuters/U.S. Department of Defense
Een KC-135 Stratotanker tankvliegtuig wordt klaargemaakt voor inzet boven Syrië bij een basis van de US Central Command Area of Responsibility in het Midden-Oosten.
AFP/US Air Forces Central Command via DVIDS/Staff Sgt. Shawn Nickel
Een straaljager op een basis in de regio die wordt gebruikt door de VS.
AFP/US Air Forces Central Command via DVIDS/Tech. Sgt. Russ Scalf
AFP/US Air Force/Senior Airman Matthew Bruch
De olieraffinaderij van Jeribe, voor en na.
Reuters/U.S. Department of Defense
Amerikaanse straaljagers vliegen boven Noord-Irak in de vroege ochtend van 23 september na het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrië.
AFP/US Air Force/Senior Airman Matthew Bruch
De F-15E Strike Eagle straaljagers werden deze week als eerste ingezet door de internationale coalitie tegen IS in Syrië. De Verenigde Staten werkten daartoe samen met vijf Arabische partners: Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.
AFP/US Air Force/Senior Airman Matthew Bruch
Een F-15E Strike Eagle van de Amerikaanse luchtmacht wordt bijgetankt boven Noord-Irak na bombardementen in Syrië, op 23 september.
AFP/US Air Force /Senior Airman Matthew Bruch
Een F-22A Raptor gevechtsvliegtuig voorafgaand aan de bombardementen op 23 september.
AFP/US Air Forces Central Command via DVIDS/Tech. Sgt. Russ Scalf
Twee militairen van de Amerikaanse luchtmacht stijgen in hun tankvliegtuig op van een basis in de regio. Naast straaljagers werden ook tankvliegtuigen ingezet bij de eerste bombardementen boven Syrië. Bij die luchtaanvallen kwamen ten minste veertien strijders van IS om.
Reuters/U.S. Air Force/Senior Airman Matthew Bruch