De dollar regeert weer - maar is dat goed nieuws?

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is de vraag of de dollar ooit weg is geweest. Een beetje, tijdelijk. Hoe dan ook, de dollar is in twee jaar niet zo sterk geweest. Buoyant, zo omschrijft The New York Times de stemming van de Amerikaanse munteenheid: zonnig, opgetogen, uitgelaten.

“De VS zijn terug als de voorkeursmunt voor mondiale investeerders”, schrijft het dagblad. De dollar is nu 0,79 euro waard, voor een euro krijg je 1,27 dollar. Een waardestijging van ruim 3 procent sinds begin vorige maand.

Vertrouwen in de herstelde Amerikaanse economie, daar lijkt de krachtige dollar op te wijzen. Maar is het echt goed nieuws? Barron’s heeft er vraagtekens bij. Voor de winsten in het bedrijfsleven is het niet gunstig. Van de beursgenoteerde bedrijven aan de S&P-500 in New York komt de helft van alle omzet van buiten Amerika, merkt Barron’s op. “Een aansterkende dollar kan de overzeese omzet afknijpen en de winstverwachting verkleinen.”

Tesla tegen de autohandelaren

Hoe koopt men een Tesla? Ja, met een credit card. Of een autolening - die zijn populair in de VS. Of cash dollars (koffers vol dan, om op minstens 55 duizend euro voor een Model S uit te komen). Maar Tesla heeft geen banden met autodealers. En in de meeste Amerikaanse staten kun je alleen wagens aanschaffen bij de handelaar.

Directe zaken tussen klant en producent: het klinkt logisch en het ministerie van Justitie vindt ook dat het zou moeten mogen. Maar tot het zo ver is heeft Tesla een probleem, zoals nu in Iowa. In die staat mogen niet langer testritten worden aangeboden, zoals de automaker van Elon Musk onlangs deed.

Leuk van al die paardekrachten, de indrukwekkende accu en de nieuwe fabriek die in Nevada komt. Prima dat Tesla de hottest e-car maker is. Maar zo lang de machtige autodealerlobby dwarsligt, komt Tesla er niet tussen. Sterker nog, het was de Automobile Dealers Association die de lokale krant in Iowa tipte over de kwestieuze test-ritten van Tesla.

Apple buigt… voor Samsung?

Twitter avatar DesignTimes Gary Pikovsky Samsung just tweets a brutal jab at #Apple bendy iPhone 6 Plus http://t.co/Q7iP8bX7b2 http://t.co/VCDDQ4EE8R

En nu is er bendgate. Met Apple hoeft niemand medelijden te hebben, maar het bedrijf heeft wel een rotweek. Komen ze nét met veel fanfare met de nieuwe iPhone 6 en 6 plus, worden ze in de sociale en ‘gewone’ media stevig onder handen genomen.

Sommige nieuwe iPhones buigen. Vandaar ‘buig-gate’ (bendgate). Tegenover Reuters laat het bedrijf weten dat niet meer dan “een totaal van negen klanten” dit probleem had, maar dat zijn er toch negen te veel. De woordvoerster biedt excuses aan voor het “enorme ongemak”. Ook het nieuwe besturingssysteem (iOS 8.0.1) doet moeilijk. Sorry, zegt Apple ook hiervoor. Er komt een nieuwe OS aan.

De koers van Apple daalde donderdag vrij dramatisch, met bijna vier procent.

En de concurrenten genieten intussen. Samsung kwam meteen met een reclame waarin een (naamloze) telefoon diep buigt voor een Samsung Galaxy Note. Zelfs de BlackBerry-topman John Chen pestte Apple, als David tegenover Goliath. “Ik daag jullie uit om onze Passport* te buigen.”

Met excuses voor de vergissing in de NRC Q Nieuwsbrief van donderdag, waarin de nieuwe BlackBerry “Password” werd genoemd.

    • Diederik van Hoogstraten