Brits parlement stemt in met luchtaanvallen op IS in Irak

De Tornado's op Cyprus. Het Britse parlement heeft ingestemd met luchtaanvallen op IS in Irak. Foto ANP/EPA/Neil Bryden

Het Britse parlement heeft vanavond ingestemd met luchtaanvallen op Islamitische Staat in Irak. Volgens premier David Cameron staat de nationale veiligheid op het spel.

Cameron stelde tijdens zijn toespraak voor het parlement dat de strijd tegen ‘terroristen’ steeds urgenter is geworden. Volgens de premier zijn de methoden van IS - zoals onthoofdingen en kruisigingen - enkel goed voor het najagen van doelen die uit de Middeleeuwen stammen. Cameron:

“Dit gaat om psychopathische terroristen die proberen om ons te vermoorden. We moeten beseffen dat ze reeds de oorlog aan ons hebben verklaard.”

NRC-correspondent Titia Ketelaar op Twitter over de stemming:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Lagerhuis stemt in met luchtaanvallen Irak: 524 voor 43 tegen
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar (Betekent overigens dat er 143 onthoudingen/afwezigen waren)

Cameron zei verder dat de campagne gekenmerkt zal worden door ‘geduld en volharding, geen shock and awe‘. De premier refereerde daarmee aan de vorige keer dat Groot-Brittannië meedeed aan een oorlog in Irak.

De bedoeling is dat de luchtaanvallen worden uitgevoerd met straaljagers van het type Tornado. De vliegtuigen zijn reeds gestationeerd in Cyprus, waardoor Noord-Irak (waar IS actief is) binnen vliegafstand is. Volgens de BBC kunnen zondag al de eerste acties worden uitgevoerd.

Ook België geeft groen licht

Ook België heeft vanavond ingestemd met het leveren van een militaire bijdrage aan Islamitische Staat. Er zullen zes F-16’s worden ingezet, zo meldt de VRT. De vliegtuigen zijn reeds onderweg naar Griekenland. Vandaar zullen ze vermoedelijk doorvliegen naar Jordanië, waar naar alle waarschijnlijkheid ook de Nederlandse straaljagers zullen worden gestationeerd.

Eerder al zegden Frankrijk, Australië en dus Nederland toe om vliegtuigen ter beschikking te stellen aan de door de VS geleide coalitie tegen IS.

    • Philippus Zandstra