Thuistap is nooit echt doorgebroken, maar Heineken probeert het opnieuw

Het is echt een ‘mannending’. En het moet het succes van Nespresso imiteren. Dat zegt Heineken over The Sub, de nieuwe tap voor in huis die het bedrijf deze week lanceerde. Maar krijgt de bierbrouwer ons massaal aan het thuistappen? Dat is nog maar de vraag. Z’n voorlopers deden het niet echt geweldig.

Dat perfecte biertje, dat tap je er vaak niet zo gemakkelijk mee als de brouwerijen beloven. Veelgehoorde klachten van thuistaps: ze gaan snel stuk, ze koelen niet goed en produceren te veel of juist te weinig schuim. Om het over het aansluiten van de fusten maar niet te hebben. Hoewel dat laatste natuurlijk niet geldt voor weggooitaps. Een overzicht:

1. De BeerTender

Geïntroduceerd in 2004. Kost iets meer dan 200 euro. Voor een vat van 4 liter betaal je 10 euro. Er was eerst „grote interesse” voor, maar „die houd je niet altijd jarenlang vast”, zegt Heineken-woordvoerder Nienke Kooistra.

2. Cheersch

Op de markt van 2008 tot 2011. Geschikt voor Grolsch en Bavaria. De eerste vijf maanden gingen er 100.000 van over de toonbank voor zo’n 35 euro per stuk.

Maar na amper drie jaar haalde Grolsch de thuistap én de bijbehorende vaten weer van de markt. Reden: de verkoop bleef „onder de maat”.

3. PerfectDraft

Sinds 2006 op de markt. Ontwikkeld door Philips en Heineken-concurrent AB InBev (bekend van Jupiler en Hertog Jan). De verkoop à ongeveer 250 euro per stuk, is in Nederland nooit hard gegaan: na acht jaar waren er hier volgens de brouwer ongeveer 40.000 in gebruik.

4. TapVat en Tapje

Het TapVat bestaat sinds september 2005. Voor Heineken een ideaal product: de marge op een 5 liter-biervat is zo’n 35 tot 40 procent, twee keer zoveel als op een six-pack. In 2006 werden er wereldwijd 5,4 miljoen van verkocht. Reacties zijn erg wisselend. Consumenten klagen vooral over de hoeveelheid schuim (te veel) en het aantal gelukte biertjes (te weinig). In april 2011 kwam de opvolger: het ronde Tapje. Eerst voor Amstel, later ook voor Heineken. Ongeveer 10 euro per vat. Verkoopt volgens Heineken goed. Hoeveel Heineken er thuis wordt getapt, wil het bedrijf niet zeggen. „De trend is dat mensen meer bier thuis drinken”, zegt woordvoerder John Clarke. In Italië en Frankrijk, waar The Sub al langer te koop is, zijn de resultaten volgens hem tot nu toe „positief”.

    • Anna Vossers