AZ heeft na akkoord Van den Brom zevende trainer in een jaar tijd

John van den Brom tijdens zijn laatste klus als hoofdtrainer bij Anderlecht in de Champions League tegen Benfica in Lissabon. ANP-EPA / Tiago Petinga

AZ heeft in John van den Brom weer een nieuwe trainer gevonden. De club en de 47-jarige Amersfoorter bereikten vanavond een mondeling akkoord. Na het weekeinde worden de contractuele details afgerond, melden de Alkmaarders aan Novum.

Van den Brom krijgt met AZ zijn vierde Nederlandse profclub als trainer. Na zijn laatste klus bij Vitesse, waar hij na een zevende plek in de eredivisie een zoveelste slachtoffer van toenmalig eigenaar Merab Jordania werd, kreeg de oefenmeester in 2012 de Belgische topclub RSC Anderlecht onder z’n hoede.

In zijn eerste seizoen pakte Van den Brom direct de landstitel, maar afgelopen maart volgde opnieuw ontslag. In een teleurstellend tweede seizoen werd op de positie van Van den Brom, die geen Frans sprak, door met name de Franstalige kranten flink wat druk uitgeoefend. De Nederlander werd een gebrek aan zowel tactisch inzicht als zelfkritiek verweten.

Van Basten en Pastoor

Marco van Basten deed vorige week vrijwillig een stapje terug als hoofdtrainer van AZ, waarna de club met assistent Alex Pastoor niet tot een definitieve aanstelling als hoofdtrainer kwam vanwege twijfels over zijn integriteit. Assistent Dennis Haar nam de honneurs waar in het competitieduel tegen PEC Zwolle (1-0) en de bekerwedstrijd bij EVV (1-0).

Na het ontslag van Gertjan Verbeek - komende maandag een jaar geleden - is Van den Brom de zevende hoofdcoach die voor de Alkmaarse ploeg komt te staan. Na hem werd assistent Martin Haar tijdelijk aangesteld als trainer, gevolgd door Dick Advocaat die aan het einde van het seizoen direct weer afzwaaide. Vervolgens kwam Marco van Basten voor een paar maanden, waarna assistenten Alex Pastoor en Dennis Haar de honneurs heel even mochten waarnemen.