Colleges van een bijzondere academie

Vluchtelingen hebben ook recht op hoger onderwijs, vindt de We Are Here Academy. Daarom geven ze het komend studiejaar elke week college aan honderd asielzoekers op verschillende locaties, zoals de VU. Volgens de academie kunnen de uitgeprocedeerde asielzoekers met onderwijs zin geven aan hun leven in Nederland.

Ernst van den Hemel, literatuur- en religiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht en docent bij de WAH-Academy, begon woensdagavond met een collegecursus van vijf weken over de geschiedenis van protestbewegingen. „Ik was aanvankelijk bang voor niveauverschil, maar de studenten snakken ernaar om uitgedaagd te worden en om zich te ontwikkelen.” Na zijn cursus staan een collegereeks over migratierecht en het Nederlandse politieke systeem gepland.

Docenten van hogescholen en universiteiten doen vrijwillig mee en geven de studenten na een afsluitend examen een onofficieel certificaat op hun persoonlijke docententitel. Van den Hemel: „Het is voor mij ook leerzaam. Ik geef al tien jaar college over kolonialisme aan overwegend blanke studenten, maar de vluchtelingen dragen op nieuwe wijze bij aan de discussie.”

    • Daan Borrel