Asielkinderen worden vanaf oktober niet meer in de cel gezet

Gezinnen met kinderen die in Nederland asiel aanvragen of gedwongen moeten vertrekken komen vanaf oktober niet meer in een cel terecht. In Zeist wordt dan een tijdelijke, kindvriendelijke gezinsvoorziening in gebruik genomen. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

Op Het Plein in Den Haag hebben kinderen grote sleutels gemaakt tijdens de actie Geen Kind in de Cel in 2006. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Gezinnen met kinderen die in Nederland asiel aanvragen of gedwongen moeten vertrekken, komen vanaf volgende maand niet meer in een cel terecht. In Zeist wordt een tijdelijke, kindvriendelijke gezinsvoorziening in gebruik genomen, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De tijdelijke voorziening wordt geopend vooruitlopend op een definitieve oplossing, die in de eerste helft van volgend jaar in gebruik moet worden genomen. De gezinnen moeten uiteindelijk worden ondergebracht in ‘woonpaviljoens’, die staan op een terrein waar kinderen en ouders ‘vrij’ op kunnen bewegen. Het terrein zelf is afgesloten.

De tijdelijke gesloten instelling is bedoeld voor gezinnen met minderjarige kinderen die buiten Nederland asiel hebben aangevraagd en aan wie de verdere toegang tot Nederland is ontzegd. Ook gezinnen met minderjarige kinderen die niet meewerken aan terugkeer en alleenstaande minderjarige vreemdelingen kunnen in de kindvriendelijke opvang worden geplaatst.

Het is volgens Teeven de bedoeling dat de gezinnen een zo normaal mogelijk leven leiden in de kindvriendelijke opvang. Ze kunnen zelf koken en het personeel draagt geen uniform.

    • Laura Klompenhouwer