Zoete-aardappelstamppotje met spinazie

Een aantal van de beste gerechten ter wereld bestaat uit vijf ingrediënten of minder. Dat hebben de auteurs van Chickslovefood, het 5 or less-kookboek heel goed begrepen.

En toch gaan ze hier en daar wel heel kort door de bocht met hun recepten. De boekweitpannenkoeken met broccoli, geitenkaas en zonnebloempitten rieken toch vrij sterk naar het muffe vegetarische eethuisje uit de jaren 70. En de sushi bowl is dan wel weer van deze tijd, maar met alleen gekookte rijst, repen nori, flinters surimi, een avocado en sesamzaadjes ben je er niet. Sushirijst wordt niet voor niets aangemaakt met azijn, suiker en zout.

Ach, laten we het liever hebben over de recepten die wel goed in elkaar zitten. Zoals dit zoete-aardappelstamppotje met spinazie. Prima doordeweekse vegahap.

Schil de aardappelen en snijd ze in grove stuken. Brengwater met een snuf zout aan de kook en kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Snijd de spinazie en de tomaatjes in reepjes en de geitenkaas in blokjes. Zet een droge koekenpan op hoog vuur en rooster de walnoten totdat ze beginnen te kleuren. Giet de aardappelen af, maar bewaar een scheutje kookvocht. Prak de aardappelen fijn en maak smeuïg met wat van het kookvocht en een scheutje olijfolie. Je kunt ook de olie uit het potje van de tomaatjes nemen.

Meng nu de spinazie, tomaatjes en geitenkaasblokjes door de gestampte aardappelen en breng op smaak met zout en peper. Maak af met de geroosterde walnoten.