Gaat Paypal de bitcoin redden?

Pixelated Bitcoin symbol made from cubes, mosaic pattern Foto iStock

Bij een koersstijging van 400 naar ruim 440 dollar in een paar uur tijd is er iets bijzonders aan de hand. Zelfs bij de schommelgrage digitale munteenheid Bitcoin. Reden voor het enthousiasme deze week: online betaalsysteem Paypal gaat afrekenen met Bitcoin mogelijk maken.

Enorme stap

Bitcoin lag de afgelopen tijd geregeld onder vuur. De grootste Bitcoinbeurs Mt. Gox viel om, het gebruik van de munt werd in China verboden en de koers daalde hard. Bitcoin werd weggezet als een ‘zeepbel’. Niet onterecht: door speculatie crashte de munt - die enige tijd boven de 1.100 dollar stond - in februari inderdaad hard. Toch lijken uitspraken van bijvoorbeeld superinvesteerder Warren Buffett dat Bitcoin het niet lang zal volhouden, te kort door de bocht.

Zeker nu PayPal Bitcoin omarmt. PayPal is hét online betalingssysteem. Het heeft wereldwijd 152 miljoen gebruikers en was vorig kwartaal goed voor transacties ter waarde van 55 miljard dollar.

Twee weken geleden kondigde PayPal al aan Bitcoin in de aparte creditcard-tak Braintree te willen integreren. Maar nu gaat het bedrijf all the way. En dus kan je binnenkort bij bijvoorbeeld Amazon films en muziek met Bitcoins, via PayPal, betalen. Dat geldt voorlopig alleen voor Noord-Amerika overigens. Zodra daar alles loopt, wordt het uitgerold naar Europa.

Hackersimago

Voor Bitcoin is de samenwerking met een groot bedrijf als Paypal belangrijk. Het is een enorme stap voor de digitale munteenheid die worstelt met zijn onbetrouwbare hackersimago. En als Metcalfe’s law van toepassing is, dan geldt: hoe meer er gebruik wordt gemaakt van Bitcoin, hoe nuttiger het betaalmiddel wordt en hoe meer de waarde ervan zal stijgen.

 Aversie tegen Paypal

Onder veel bitcoingebruikers heerst een jubelstemming over deze ontwikkeling.

Twitter avatar btcdotcom Neo Finally, PayPal goes “ALL IN” with Bitcoin http://t.co/ui4PzsxeWg http://t.co/fKyJtPp0mr

Alleen bij de ideologische harde kern van de community zal de samenwerking met Paypal wat gemengde gevoelens oproepen. Zij hebben namelijk een grote aversie tegen het bedrijf omdat het in 2011 de mogelijkheid om te doneren aan Wikileaks blokkeerde. Nu is het Paypal dat Bitcoin mogelijk groter zal maken en de digitale munt daarmee redt van irrelevantie.

    • Bo van Houwelingen