Wereldbank wil 170 miljoen dollar uitgeven om ebola tegen te gaan

Scholieren worden gecheckt op symptomen van ebola bij een lagere school in Gwagwalada, Nigeria. Foto EPA / Tony Nwosu

De Wereldbank geeft 170 miljoen dollar om de West-Afrikaanse landen te helpen ebola tegen te gaan. Dat schrijft persbureau Reuters. Daarmee wordt de totale bijdrage van de Wereldbank bijna verdubbeld.

De gelden moeten nog door de raad van bestuur worden goedgekeurd. Als dat gebeurt, gaat het geld naar gezondheidszorg in Guinea, Liberia en Sierra Leone. Die landen zijn het hardst door ebola getroffen. Eerder heeft de Wereldbank 230 miljoen aan de landen toegezegd.

Nederland: drie miljoen euro

Minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zei vandaag dat Nederland drie miljoen euro extra vrij gaat maken. Het geld komt uit een potje voor verantwoord watergebruik en sanitatie.

Vorig week maakte Ploumen al bekend dat zij vijftien miljoen euro wil uittrekken voor de strijd tegen ebola - dat komt uit het nieuwe noodhulpfonds van 570 miljoen.

OBama: internationale hulp nodig

President Obama zei vandaag dat er nog steeds een “aanzienlijke kloof” bestaat tussen de huidige ebola-situatie, en de situatie zoals die zou moeten zijn. Hij doelde op het internationale respons op de uitbraak in West-Afrika.

“Het stoppen van ebola heeft voor de Verenigde Staten prioriteit. Meer landen moeten bijdragen - of het nu gaat om hulp in de luchttransport, evacuatie, gezondheidszorg of behandelingen.”

Gebieden in quarantaine

Sierra Leone heeft met onmiddellijke ingang drie regio’s en twaalf stamgebieden in quarantaine geplaatst om de verspreiding van ebola tegen te gaan, zo werd vandaag bekend. De maatregel treft 1,2 miljoen mensen. Niemand mag deze gebieden betreden of verlaten. Er waren al twee districten in quarantaine, waardoor bijna een derde van de totale bevolking van Sierra Leone (6 miljoen) in quarantaine zit.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn door de huidige uitbraak van ebola 2.917 doden gevallen, uit 6.263 gevallen die nu zijn gevonden in West-Afrika. De situatie in Guinee - waar de huidige uitbraak zijn oorsprong heeft - is gestabiliseerd, maar in Sierra Leone en Liberia is er nog steeds sprake van een opwaartse trend, zegt de WHO.

    • Sterre van der Hee