Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Wat zijn de risico’s van de deelname?

Naast militaire risico’s – een vliegtuig dat uit de lucht geschoten wordt, een trainingskamp dat wordt aangevallen – zijn er ook binnenlandse gevaren verbonden aan de missie tegen IS. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak gisteren bij de aankondiging van de missie van een „verhoogd profiel van Nederland onder jihadisten”. Asscher vreest voor de „veiligheid in de Nederlandse straten”.

Het risico op een aanslag in Nederland, het dreigingsniveau dat wordt vastgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, blijft ‘substantieel’. Asscher kondigde aan „waakzaam en paraat” te zijn voor dreigingen, bijvoorbeeld van terugkerende jihadstrijders of radicaliserende jongeren. Defensie heeft, naar aanleiding van de missie en een eerdere dreigvideo uit Syrië, militairen geadviseerd niet in uniform in het openbaar vervoer te reizen. Ook kunnen gevaren toenemen voor Nederlandse reizigers in het buitenland.

Gisteren werd in Algerije een Franse toerist onthoofd als ‘vergelding’ voor de Franse deelname aan de missie.