Wat doen andere westerse landen?

Alle NAVO-landen hebben de VS steun toegezegd in de strijd tegen IS. Maar tot dusver vechten weinig landen echt mee. Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen voerden vorige week de eerste bombardementen op IS-doelwitten in Noord-Irak uit. De Rafales zijn gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Frankrijk bombardeert niet in Syrië.

Net als Nederland stelde ook België deze week zes F-16-gevechtsvliegtuigen beschikbaar voor luchtaanvallen. Ze zullen in Irak worden ingezet, niet in Syrië. Morgen zou het Britse parlement bijeenkomen voor een buitengewone zitting over de deelname aan de bombardementen in Irak.

Duitsland doet niet mee, net als het ook niet deelnam aan de Irak-oorlog van 2003 en de Libië-interventie van 2011. Duitsland levert wel wapens aan Koerdische strijders in Irak, net als onder meer Tsjechië en Italië. Canada helpt met het luchttransport van deze wapens en heeft 69 commando’s ingezet in Noord-Irak.

Arabische landen nemen wél deel aan de interventie van de Verenigde Staten in Syrië. Saoedi-Arabië, Bahrein, Jordanië en de VAE bombardeerden, Qatar ondersteunde.