Verenigde Staten identificeren moordenaar van Foley, Sotloff en Haines

Screenshot van de video van James Foley. Hij wordt vastgehouden door een strijder van de Islamitische Staat. Foto Reuters TV

De Verenigde Staten hebben de moordenaar van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en van de Britse hulpverlener David Haines geïdentificeerd. Dat schrijft persbureau AFP.

Strijders van de Islamitische Staat (IS) plaatsten eerder video’s van de gruwelijke moorden online. De moordenaar van Foley en Sotloff sprak in de beelden met een Brits accent. Zijn gezicht was verborgen. FBI-topman James Comey heeft gezegd dat hij de naam en nationaliteit van de man niet zal onthullen.

De video waarin fotograaf James Foley werd onthoofd kwam in augustus online. Hij zou zijn omgebracht uit wraak voor Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Irak. Sotloff zou hetzelfde lot ondergaan als de VS daarmee door zouden gaan, dreigde IS. Begin deze maand verschenen ook de beelden, waarin te zien was dat Sotloff onthoofd werd, op het internet. Die van Haines volgden zo’n twee weken later.

    • Sterre van der Hee