Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Cel voor veelschrijver Dordrecht bij meer dan twee brieven

WOB-verzoeken van Karasahin bij de gemeente Dordrecht.
WOB-verzoeken van Karasahin bij de gemeente Dordrecht. Foto Merlin Daleman

De Dordtse veelschrijver Mustafa Karasahin gaat de gevangenis in als hij de gemeente Dordrecht meer dan twee brieven per maand schrijft. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Dordrecht had om deze civielrechtelijke gijzeling gevraagd om een einde te maken aan de brievenstroom van Karasahin aan de gemeente.

Uit onvrede over de beslaglegging op het gros van zijn huurpanden – het gevolg van zijn weigering te voldoen aan strengere huureisen – stuurt Karasahin de gemeente maandelijks tientallen en soms honderden WOB-verzoeken en bezwaarschriften.

Dordrecht is verplicht die correspondentie te behandelen. Een team van 2,5 fte sterk is daarvoor opgetuigd. Kosten: bijna 5 ton per jaar.

Zwaarste middel in civielrecht

Eerder had de voorzieningenrechter Karasahin al verboden om meer dan tien brieven per maand in te dienen, op straffe van een dwangsom. Hij bleef echter brieven sturen: dit jaar diende hij bijvoorbeeld al meer dan 440 bezwaarschriften in. De dwangsom is opgelopen tot het maximum van drie ton. Betalen doet hij niet.

Daarom willigt de rechter de eis van de gemeente tot gijzeling van Karasahin in – het zwaarste middel in het civielrecht. Voor elke brief die Karasahin te veel schrijft, moet hij één dag de cel in, conform de eis van de gemeente. Maximaal kan een burger één jaar worden gegijzeld, zegt de wet. Voorzover bekend is dit de eerste keer dat een gemeente een burger mag gijzelen.

Karasahin vreest cel niet

De gemeente Dordrecht is tevreden met de uitspraak, zegt een woordvoerder:

“We worden gesteund door de rechtbank.”

Dordrecht hoopt dat het niet tot een gijzeling hoeft te komen:

“Het is een middel, geen doel. We willen dat er een einde komt aan de brieven.”

Maar mocht Karasahin doorgaan met schrijven, dan is de gijzeling ‘een goede stok achter de deur.’ Ook gijzeling zal de gemeente overigens geld kosten: 11,30 euro per dag, voor de huur van de cel.

Mustafa Karasahin zegt dat het vonnis ‘geen oplossing is voor het conflict’:

“De strijd zal gewoon doorgaan. Ik zal alleen slimmer moeten opereren.”

Zo kan hij ook een WOB-verzoek indienen ‘via Pietje of Keesje’ of naar Bulgarije rijden om mensen daar een WOB-verzoek te laten indienen:

“Er zijn meer wegen die naar Dordrecht leiden.”

Hij noemt het ‘prachtig’ dat zo’n ‘uniek vonnis’ op zijn naam staat. ‘Daar ben ik wel een beetje trots op.’