Terugkijken: Joop wilde een soap. Zo begon Goede Tijden, Slechte Tijden

Meerdijk. De naam klinkt vriendelijk, maar inwoners van het plaatsje hebben in 25 jaar een boel meegemaakt. Andere Tijden kijkt terug naar het begin van de soap. Hoe bedacht Joop van den Ende dat idee?

Screenshot 'Joop wil een soap'.

Meerdijk. De naam klinkt vriendelijk, maar inwoners van het plaatsje hebben in 25 jaar een boel meegemaakt. Zo is Bowien van een klif gegooid, Augusta in een put gevallen, Ludo (per ongeluk) neergeschoten en werd Janine op de brandstapel gezet. Enzovoorts, enzovoorts.

Doffe ellende.

Gelukkig is het allemaal fictief.

Goede Tijden, Slechte Tijden bestaat bijna vijfentwintig jaar – voor sommigen reden voor feest, voor anderen om zich in een klein, donker hoekje terug te trekken. Hoe dan ook: Andere Tijden blikt terug op het ontstaan van de (nog altijd goed scorende) serie, in 1990 bedacht door Joop van den Ende.

Zo begon het allemaal, bijna vijfduizend afleveringen geleden.

De eerste hunk: arnie alberts

Fans zullen hem herkennen, met z’n sinaasappelsapjes in de hand: de eerste GTST-hunk Arnie Alberts (gespeeld door Reinout Oerlemans) (ja, echt). Harry Klooster van Harry Klooster Casting vertelt op de website van Andere Tijden over de keuze voor Oerlemans:

“Reinout Oerlemans bijvoorbeeld had zijn tekst niet goed geleerd en stuntelde bij het leven. Ik had hem bijna naar huis gestuurd toen Reg Watson vroeg: ‘Bert, can he act?’ Ik antwoordde van niet, maar Watson haalde zijn schouders op en zei: ‘But he certainly has the looks,’ en Reinout was aangenomen.”

cliffhangers

Het werkte. De populariteit van Reinout Oerlemans steeg razendsnel - en daarmee die van de serie. Maar ook de heftige verhaallijnen, met elke zomer een cliffhanger, zorgden voor veel blije (en trouwe) kijkers. Wat fragmenten op een rij.

Stefano heeft vreselijke ruzie met zijn broer Nick, en rijdt hem aan met de auto.


Isabella zet haar dood in scène.

Janine gaat op de brandstapel.

Flink wat rampen

De veelheid aan rampen in de GTST-verhaallijnen betekent zeker niet dat de serie kwalitatief slecht is, schreef mediaredacteur Wilfred Takken deze maand in NRC Handelsblad:

“Op deze wijze ingedikt zitten de zinnen zo vol rampen en namen, dat het de lezer al snel duizelt. Voorbeeldzin: ‘Roxy beseft dat Ludo een spelletje met haar speelt en gooit schoonmaakmiddel in zijn gezicht, waardoor Ludo blind raakt.’ (…) Dit zegt niets over de kwaliteit. Als je de plots van Shakespeare of Dostojevski zo droog oplepelt, ziet het er ook zo uit.”

Bekijk hier de aflevering van Andere Tijden, ‘Joop wil een soap’.

    • Sterre van der Hee